Bajban a világ

4
perc olvasás

Bajban a világ

2020/04/22 - 11:13
Rovat:

        Ötven évvel ezelőtt, ezen a napon, egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes mozgalmat indított el a természet megóvása érdekében, amihez milliók csatlakoztak, s emelték fel hangjukat a Föld védelméért. Később szinte az egész világra kiterjedt az általa kezdeményezett mozgalom, s április 22-ét a Föld napjává nyilvánították.

          A Föld napja! Egy nap az egész évben!? Tegyünk érte, hogy a környezetvédelem a mindennapjaink részévé váljon! Nem kell sok, elég, ha kicsit odafigyelünk, - tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk környezetünk fenntarthatósága érdekében - máris tettünk valamit a változásért!

         Sajnos az emberek nagy része nincs is tisztában azzal, hogy mekkora a baj. Bele sem gondolnak, milyen káros hatással van a bolygónkra a klímaváltozás, milyen hatalmas mennyiségű szemetet termelünk, s ezt a végletes mértékű fogyasztást lassan már nem bírja el a bolygónk. Könnyen lesöprik magukról a felelősséget azzal a tudattal, hogy ezért nem ők, hanem a multi cégek, s a felelőtlen gazdálkodás a felelős.

De a rombolásnak igenis, mi is részesei vagyunk!  

Lehet, hogy a mi életünkben nem lesz még érezhető hatása, de gyerekeink, unkáink komoly problémákkal fogják szembe találni magukat! Nem lehetünk önzőek, nem gondolhatunk csakis saját magunkra! . Egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot!

 

 

 

Mit tehetünk? Sokat! Ne csak ma! Minden nap! Közösen! A Föld hosszú életéért, és az emberiség jövőjéért!

Ne szemeteljünk! Az ivóvizünk a természetből, a talaj alatti vizekből ered. Fontos, hogy ugyanúgy figyeljünk a környezetünk tisztaságára, mint amikor otthon leülünk egy tiszta, terített asztalhoz. A természet az ivóvizünket szolgálja fel, és nem mindegy, hogy mennyit ad belőle és milyen minőségben.

Gyűjtsük a hulladékot szelektíven! Könnyebben feldolgozhatóbbá válik így a szemét, jobban megoldható az újrahasznosítás. Fém, papír, műanyag, üveg - legyenek ezek az alapok, de ne feledkezzünk meg a többiről sem! A hulladék kiváló másodnyersanyag.

Ne égessünk, helyette komposztáljunk!  A zöldségeket, gyümölcsöket ne dobjuk ki, hanem ha mód van rá, komposztáljuk például a kert végében!

Legyünk tudatos vásárlók! Ne vásároljunk feleslegesen, csakis olyan dolgokat, amire valóban szükségünk van. Ne vásároljunk ritkán használt eszközöket, ilyeneket inkább kérjünk kölcsön vagy béreljünk! Ne pazarljunk az étellel sem, mikor közel egymilliárd ember éhezik a Földön!

Közlekedjünk környezetkímélőbb módon! Ha megoldható, autó helyett inkább gyalogoljunk, közlekedjünk biciklivel, járjunk tömegközlekedéssel! A fosszilis anyagok nagyon károsak a légkörre, égetésükkor pedig savas eső formájában hullnak vissza a földre kárt téve a növényzetben és az élővilágban. Ha mindenképpen autóval kell munkába, vagy hosszabb útra mennünk, fogjunk össze a munkatársainkkal, ismerőseinkkel, és menjünk többen egy kocsival!

Ültessünk fákat, cserjéket, virágokat! Az éghajlatváltozás negatív hatásai - a szélsőséges időjárási viszonyok, az aszályos időszakok, tartós kánikula - már most is érzékelhetőek. Fák, cserjék, falakra futó növények ültetésvel segíthetünk a légszennyezés problémáján, a hőszigetek kialakulásának megakadályozásában. Virágok telepítésével élőhelyet biztosítunk a beporzóknak és más rovaroknak, állatoknak.

Vásároljunk hulladék nélkül!  A műanyag köztudottan nehezen bomlik, ezért használjunk vásárláskor papírzacskót, de még jobb, ha vászontáskába pakolunk.

Vásároljunk hazai termékeket! Járjunk termelői piacra és kerüljük az agyoncsomagolt árut! Ha az itthon megtermelt élelmiszereket vásároljuk, elkerüljük a szállítással és a tartósítással járó, környezetszennyező eljárásokat.

Védjük az állatokat, az élővilágot! A műanyagzacskók évente madarak, halak és más állatfajok ezreinek halálát okozzák! Az eldobott zacskók ugyanis a szél által nagy utat is bejárhatnak, a belegabalyodó állatokat pedig megfojtják, megfullasztják!

Ne dobjuk ki, inkább adjuk tovább a feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő dolgainkat! Minél hosszabb ideig tudjuk használatban tartani, annál kevesebb új termék legyártására van szükség. Ezzel pedig kíméljük a Föld erőforrásait, nyersanyagait, kevesebb energiát fogyasztunk, és kisebb környezetterhelést okozunk.

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. Ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet! – olvashatjuk az Föld Napja Alapítvány honlapján.

A mértéktelenség túl sok áldozatot követel a természettől. Bolygónk azt üzeni: Ennyi, elég volt!  

 

Kép forrása: pixabay

 

--------------------------------------------- 

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága idén nem támogatta, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működésünkhöz, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727


kultminor.sk oldalán megtalálhatjátok a támogatást élvező  termékeket.


KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁSOKAT!