Macskák

3
perc olvasás

Macskák

2020/07/31 - 16:13
Rovat:

Ki ne ismerné a népi hiedelmet, amikor egy fekete macska szalad át előttünk az úttesten, amely valamilyen szerencsétlenség előjele, de talán akkor sem írok le nagy botorságot, ha megkérdezem: ugye láttatok már kóbor macskát? Sokaknál házikedvenc, de vannak akik betegség terjesztőket látnak bennük. Németh Szilviával, egy önkéntes állatvédővel beszélgettem, akinek szívügye a kóbormacskák.

Egy rövid bemutatkozást kérnék.

Németh Szilvia vagyok, fodrásznő, szabadidőmben az OZ Mačky SOS szárnyai alatt beteg sérült kóbor macskákat mentünk kasztrációs programon belül Nagy Olgával.

Napjainkban rengeteg a házikedvenc, mi a véleményed a kutya és macskatartásról a lakásban?

Mindenkinek a saját döntése, hogy az otthonában vállal háziállatot vagy sem. Bizonyított tény, hogy egy kiskedvenc jelenléte pozitív hatással van ránk. Természetesen egy lakásban tartott házi kedvenc sok felelősséggel jár, nem beszélve a tisztántartásáról.

Mióta és hogyan kerültél kapcsolatba a macskákkal?

Hat évvel ezelőtt nálunk is kívánság volt a gyerekemtől, hogy szeretne kutyát. Úgy gondoltam, hogy a kutya időben nagy lekötöttség, mivel naponta többször ki kell vinni, így kompromisszumként felajánlottam a macskát kényelmi szempontból.

Pár mondatban jellemezd a macskák viselkedését és a macska ember kapcsolatát.

A macska nem kutya ezt sose feledjük. Öntörvényű, minden változás stressz számára, viszont ragaszkodó, tanítható, kötődik a gazdájához. Minden macska külön egyéniség, ha a gazdi figyel a macskájára megtanulhatjuk hogyan tehetünk a kedvére. Sajnos még a mai modern világunkban is sok tévhit kering a macskákról. A macska betegségeket terjeszt, amivel sokan megbélyegezték őket, majd tetézték azzal, hogy büdösek, amiért irtóznak tőlük. Aki félreteszi ezeket a tévhiteket és érző lényként tekint rájuk, kellemesen csalódik a macskákban.

 

Macska

 

Véleményed szerint nem csinálnak hobbisportot a macskamentésből, aztán beállítják magukat néhányan, mint a legnagyobb állatvédők? Gondolok itt a kóbormacskák pár száz eurós műtétjeire.

A mi csapatunk azt vallja, hogy minden kóbor macskából nem kell kanapés macskát csinálni és be kell látni azt is, hogy sajnos van, amikor egy talált beteg macskának a kegyes vég a legnagyobb segítség. Mindig kikérjük az állatorvosok véleményét, hogy élhet-e teljes értékű életet a gyógyulás után. Természetesen rengeteg gyógymód létezik, ezért néha a számlák nagyon magasak. Úgy gondolom, az állatmentésben is józan ésszel kell gondolkodni.

Vajon minden macskát meg kell menteni? Hogyan küzdjünk a túlszaporodás ellen, és hogyan küzdesz Te a túlszaporodás ellen?

Nem kell, és nem is lehet minden macskát megmenteni. Van, hogy Bözsi néni macskája átsétál két utcával arrébb, őt és hasonló társait nem kell menteni. Kapjon esélyt az életre beteg sérült macska vagy sok esetben a nem kívánt szaporulatból senki földjére kidobott kiscicák, akik nem tudnak magukról gondoskodni és étlen szomjan szenvednek. Itt hangsúlyoznám a kasztrálás fontosságát! Az összes saját macskám kasztrált, és kiállok a kasztrálás mellett. A kasztrációs programunkon belül kóbor macskákat fogunk be és kasztrálás után kiengedjük őket a megszokott területükre. Nem fognak kipusztulni a macskák és nem tartom normálisnak azt, hogy közösségi oldalakon évente 2-3x kínálgatják a gazdik az ingyen elvihető kismacskákat.

Kérlek, meséld el a legvadabb élményed egy mentett macskával.

Nagyon vad élményeim nincsenek, de sikertörténetek igen. Vannak csodálatos gyógyulások, mint pl. Rony, akit két hónaposan kifolyt szemekkel találtak. Mind a mai napig csodálom őt, hogy a szeme világa nélkül éli boldog, teljesértékű kanapés életét, éppúgy mint az egészséges társai.

Mit tanácsolsz a macskatartóknak és a macskát örökbefogadóknak?

Aki a macskatartáson gondolkozik, először is gondolkodjon el azon tud-e felelősséget vállalni hosszú évekre. Soha ne ajándékozzunk meglepetésként macskát, de gyereknek játéknak sem. Fogadj örökbe macskát, egy életen át hálás lesz, és az örökbefogadásával esélyt adsz egy újabb rászoruló macskának. Az örökbefogadási összeggel cserébe, ami szimbolikus, féreghajtott, macska betegségekre tesztelt oltott és kasztrált macskát vihetsz haza az otthonodba.

Köszönöm a beszélgetést.

 

Macska

 

Képek forrása: KulturPass