Gerincesség

1
perc olvasás

Gerincesség

2020/06/09 - 14:57
Rovat:

Ugye hallotta már azt a szlogent a kedves olvasó, hogy „sporttal az egészségért”, s lássuk be, napjainkban már többet is mozognak az emberek, mint nagyapáink idejében. Divat lett a fitness terembe járás, rengeteg korosztály kocogni jár, és tömegesen bicikliznek az emberek.

Némi sportolói múlttal én is rendelkezem, és edzőségem kezdetén MUDr. Almási Dodival többször folytattam anatómiai eszmecserét - főiskolai szakkönyveit is átnyálaztam – aki azóta már komoly ortopédiai pályafutást tudhat maga mögött. Szóval szembetűnik, ha valakinek rossz a testtartása, ha esetleg némi mozgáskultúrára lenne szüksége valamelyik focistapalántának.

Mostanság egyre több derék és hátfájással küszködő ismerőssel találkozom, amihez talán valami lelki trauma is közrejátszik a koronavírus hozta bizonytalanság miatt, de szakemberek véleménye alapján, elsősorban a rossz testtartásunk okozza problémáinkat.

Ma egy érdekes jelenségre lettem figyelmes Szabó „Rehab” Otti barátomnál, akik Ludik Gyurival tartják karban a panaszokkal érkező pácienseket. Feltűnt, hogy Ottónak nincs az íróasztala mögött szék. Na ne arra gondoljunk, hogy nem telik a fiúknak egy puccos irodai forgószékre. Nem! Sokkal inkább egészségügyi szempontok miatt, mert lássuk be őszintén, amit egy kényelmes irodai szék nyújt, melyben az adminisztratív dolgozók nagy része sok órán keresztül „elterül”, az nem az egészséges kategória.

Írtam én már meleg-szünetről, amit rendeletbe hoztak néhány hivatalban, mert ugyebár a számok tengerében talán megterhelőbb a munka, mintha egy malterkeverőt raknánk meg homokkal naponta többször.

…de mi van a kalóriákkal küszködő, rossz testtartásban munkájukat végző hölgyekkel (urakkal)? Sokunk csak későn kap észbe…

…megsúgom ez a jegyzet is úgy született, hogy egy frissen vásárolt fitballon egyensúlyozom.

Tartsuk karban szervezetünk, főleg testünk tartópillérét a gerincünket!

Kép forrása: kelseywells