Miért kell nekünk Storck?

2
perc olvasás

Miért kell nekünk Storck?

2020/05/18 - 19:58
Rovat:

Nem jelenthetem ki, hogy napjainkban - pontosabban 1986-tól - nagy rajongója lennék a magyar futballnak. Hogy miért? Azon egyszerű oknál fogva, mert nagyon is szakmai szemmel figyelem nemzetem futballját, és dühítő számomra a tény, hogy jónéhányszor megéltem már annak „mohácsi csatáját”.

1978-ban Törőcsikék úgy mentek ki az argentin VB-re, hogy sokan csak a brazilok stílusához hasonlították játékukat. Aztán a 1986-os mexikói VB előtt végigverték a fél világot úgy, hogy a német és brazil válogatotton gázoltak keresztül. Aki azt állítja, hogy Döméék nem tudtak focizni, az nem ért a futballhoz. A hazai sajtó, MLSZ-szel az élen, olyan csalódásként könyvelte el a világbajnoki oroszok elleni fiaskót, hogy közben elszaladt a futballvilág mellettünk. 44 év telt el, mire kijutottunk egy Európa Bajnokságra - méghozzá Bernd Storck edző vezérletével, ahol a nyolcad döntőbe veretlenül kerültünk.

Azzal a Bernd Storckkal, kinek neve most Dunaszerdahelyen merült fel, mint a DAC futballcsapat lehetséges edzője. (Mikor ezt a jegyzetet írom, még nem jelentették be az edző személyét).

Amikor Storck megjelent a magyar válogatott kispadján Andy Möllerrel - pótselejtezőt, EB csoportkört játszottunk - hosszú idő után észleltem, hogy a magyar válogatott a szív mellett ésszel is próbál futballozni. Németek, mégiscsak németek!

Olyan élményt nyújtott az EB szereplés a magyar embereknek, amire már évtizedek óta ki voltunk éhezve. Vitathatatlan, hogy ez Storck-Möller hathatós páros érdeme.

Számomra álomszerű, hogy Storck mester most a mi kisvárosunkba készül vezetőedzőnek. Valljuk be őszintén, számos európai klubnál megállná a helyét! Mikor szerződést bontottak Vele, nem értettem Csányiék döntését, hiszen jelenlétével a hosszú idő óta beteg magyar futballnak adott reménysugarat. Edzősors, mondhatnánk.

Bernd Storckot megnyerni a FC DAC vezetőedzői szerepre nyilván nem kis teljesítmény - csak gratulálni tudok Világi Oszkár tulajdonosnak és Jan Van Daele klubmenedzsernek. Biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztak.

Valami más van most a levegőben. Nem az áhított sikerélményre gondolok, mert az utóbbi idők böjtje már ebben nem jelentene újdonságot. Szerdahely minden edzőváltásnál kötelező körként felháborodik, visszasírja a régit, osztja az eszet és elvárja a gólokat. Valami más van most a levegőben! Az ő érkezését a futballkövetők tisztelettel várják, a laikus futballkedvelők pedig azzal az örömmel, ami még a sikeres magyar EB szereplés után maradt bennük. Ahogy akkor utcák énekelték: soha ne érjen véget!

 

Kép forrása: facebook