Hurrá itt a nyár...na meg a kullancsszezon!

2
perc olvasás

Hurrá itt a nyár...na meg a kullancsszezon!

2020/06/09 - 12:04
Rovat:

Bár az időjárás még a szeszélyes oldalát mutatja, a minap szembesülni kényszerültem a ténnyel, itt a felmelegedés, itt a nyár, a jó idő... és sajnos mindezekkel együtt itt vannak ezek a (ránk)ragaszkodó kis lények, a kullancsok is. Amikor baráti körben megemlítem, hogy abszolváltuk az első kullancsunk kiszedését, a legtöbben ijedten kapják fel a fejüket: „Fuj, én úgy félek tőle! Hogy csináltad?!“. Összefoglalnék hát pár fontos dolgot eme kis lényről.

  • Az áprilistól júniusig tartó időszakban a legtevékenyebbek. Sokszor eszünkbe sem jutna magunkat vagy gyermekeinket átvizsgálni akár már a téli időszakban, de mivel már nyolc Celzius fok felett aktívan ránk „akaszkodhatnak“, így idén az extrém meleg tél miatt, akár már februárban is érhetett bennünket kellemetlen meglepetés
Kullancs

 

  • Téged is azzal riogattak kis korodban, hogy ne futkározz a fák alatt, mert nyakadba ejtőernyőzik egy kullancs? Igazából nem tudni, mi alapján válasszák ki áldozataikat, annyi biztos, hogy kedvelik a a füves, bokros területeket, de egy méternél magasabb helyeken csak elvétve tartózkodik. Leggyakrabban a fejben, hajlatokban, intim testrészek mentén illetve bokamagasságban telepedik meg. Van, hogy még elidőzik a ruházaton, így megelőzésképp jó, ha hazaérve, kirázzuk a ruházatunkat.
  • Ha azt hiszed, hogy befúrodáskor tetten érheted, akkor sajnos tévedsz, van ugyanis egy anyag a birtokában, amivel érzésteleníti a test felületét. (Ez a fránya természet!)
  • Na de hogyan is szabaduljunk meg tőle, ha mégis „belénk sodorja“ őt az élet...? Vannak népi fogások, tippek, amelyek a szakemberek szerint több kárt okoznak inkább, mint hasznot. Elterjedt „jó tanács“ pl. a kullancs zsírral, ecettel vagy olajjal való bekenése.  Szakemberek szerint érdemesebb lenne minden háztartásba beszerezni egy kullancs eltávolítására alkalmas csipeszt (gyógyszertárban beszerezhető).
Kullancs

 

  • A kiszedés során az alábbi pontokat fontos betartani:

 Semmi esetre ne nyúljunk a kullancshoz puszta kézzel.

◄ Ne tekergessük!

◄ Ne kenjünk be ecettel, olajjal és semmilyen más zsiradékkal!

◄ Lehetőleg használjunk kullancskiszedő-csipeszt, és lassú, óvatos mozdulattal húzzuk egyenesen ki!

◄ Eltávolítást követően fertőtlenítsük az érintett területet.

◄ Amennyiben a fejrész a bőrbe szakadna, forduljunk mihamarabb orvoshoz!

◄ Abban az esetben is látogassuk meg orvosunkat, ha az eltávolítás után az influenza jeleit (láz, gyengeség, izomfájdalom) produkálnánk vagy testünkön körkörös piros foltok jelennének meg.

Kullancs

 

Azért mi bízunk benne, hogy a cikkben leírtakra nem lesz szüksége senkinek és mindannyian kullancsmentesen élvezhetjük a napsütést.

 

Képek forrása: Pinterest