A botrányosan zseniális különc, Charlie Chaplin

4
perc olvasás

A botrányosan zseniális különc, Charlie Chaplin

2020/04/17 - 09:16
Rovat:

Egy kalap, egy sétapálca és pingvinjárás. Bár a némafilm kora már réges rég a múlté, Charlie Chaplin ikonikus alakja mégis eleven, itt bukdácsol közöttünk ma is. Filmbéli nyomorúságos figurájába szeretett bele a világ, melyben önmaga paródiáját adta. Április 16-án volt 131 éve, hogy az örök nevettető megszületett.

Azt írom, hogy április 16, de valójában ez sem biztos, mert hogy nem dokumentált, melyik nap jött a világra, és pontosan hol. A bizonytalan forrás szerint 1889. április 16-a táján és London környékén született. Egy komédiás család fia volt, apja korán belehalt a piálásba, anyja pedig prostituált lett. Az utcáról az elmegyógyintézetbe vezetett az útja, Chalrie pedig árvaházba került. Ötévesen már színpadon állt, amikor is anyja helyett kénytelen volt beugrani, akinek elment a hangja. Nem volt kérdés, mi lesz belőle. 

Chaplin

 

Miután az Egyesül Államokba került hamar megszületett a vásznon a csavargó figurája, amelyet Chaplin talált ki, és aki több mint nyolcvan filmben szerepelt. Trottyos nadrág, szűk zakó, kicsi kalap, óriási cipő és bajusz, hogy idősebbnek tűnjön - Chaplin huszonöt volt akkoriban. Chaplin pillanatok alatt híres, gazdag és népszerű lett, de ennél is többre vágyott. A korlátokat nem bírta semmilyen téren, váltogatta a stúdiókat, maga rendezte és írta filmjeit. Színészként három év alatt százötven dollárról tízezer dollára nőtt a heti gázsija. 

„Az én tehetségem: megmutatni és kifejezni a sors csapásait, éspedig úgy, hogy a keserűség, ami eltölt, a nézők számára vidámság legyen. Hiszek a nevetés és a könny hatalmában” – írta magáról Charlie Chaplin.

Ösztönös zseni volt, aki a nevettetés mellet társadalmi kérdésekkel is foglalkozott. A Kölyök például a nyomornegyedben töltött gyermekkoráról mesél. Az Aranyláz egy csavargó megpróbáltatásairól. Alapvetően tragikus helyzetekre mutat rá a humor eszközével. Európai turnéja során a nacionalizmus természetét figyelte meg. 1940-ben leforgatta a Diktátor c. filmet, amelyben Hitlert parodizálja. Amely bizonyíték arra, hogy jóval hamarabb átlátta a világpolitikai szituációt, mint kortársai. Igaz, amikor fülébe jutott, hogy Hitlernek kifejezetten tetszett a film, megbánta, hogy leforgatta.

Charlie Chaplin

 

Ahogy teltek az évek, a hangosfilm felváltotta a némafilmet, így a művész elhagyta Amerikát. Egyébként sem volt amerikai állampolgár, nemhogy nem kérte, de többször visszautasította a felajánlott lehetőséget. Az FBI (ezért is) figyelte, meg aztán szabadszájú volt, zűrös magánélete is botrányokat okozott. Ha úgy érezte, nem kapja meg, amire szüksége van, tombolt, őrjöngött. Ma már a „nárcisztikus” jelzővel illetnék, de ez akkoriban még nem volt divat. Azonban a tinédzser lánykák iránti állandó vonzalmát már akkoriban sem nézték jó szemmel. A legenda szerint kétezer nővel feküdt le. A Vanity Fairnek 1926-ban adott interjúban úgy jellemezte a számára ideális nőt, hogy : „Én nem vagyok belé szerelmes, ő viszont belém van habarodva”.

Féltékenykedett, nem bízott a nőkben, rettegett attól, hogy megbántják és elhagyják, ezért ő bántott meg és hagyott el inkább másokat. A filmjeiben önmagát is kifigurázza: az erős, független nőkkel szemben félénk, a gyengékkel viszont basáskodik.  

Az ötvenes években lett igazán forró a lába alatt a talaj. Kommunistának hitték, így amikor egy premier kapcsán Londonba utazott, konkrétan nem engedték vissza az USA-ba. Az FBI rávette a legfőbb ügyészt, hogy erkölcsi és politikai nézetei okán tagadja meg a visszautazási engedélyét. Ezt követően Svájcban élt negyedik feleségével Oona O'Neill-lel, akit 1943-ban vett el. Ekkor ötvennégy éves volt, a lány pedig tizenhétA híres drámaíró lánya bálványozta Chaplint, és élete végéig kitartott mellette. Chaplin is lenyugodott, legalábbis egészen másként élt, mint eddig. A nagy korkülönbség ellenére ez a házasság jól sikerült, nyolc gyermekük született, három fiú és öt lány.

Chaplin és Oona
Chaplin és Oona

 

Chaplin élete végéig aktív volt. Az őt méltatlanul száműző Hollywoodba csak egy rövid látogatásra tért vissza a hetvenes években, átvette az életművéért odaítélt Oscar-díját. Nem sokkal később az angol királynő lovaggá ütötte. A város, amelyből csavargóként indult, élete végén ünnepelte. Szép, hosszú élete volt: nyolcvannyolc sűrű, fordulatos év adatott neki.

Még halálában is sok hűhő kerekedett személye körül, két hónappal a temetése után ugyanis abszurd fordulat következett: koporsóját a kriptából ellopták, és váltságdíjat követeltek érte. Az özvegy a rendőrséghez fordult. Az elkövetőket elfogták, börtönbe csukták, Chaplint újratemették.

Charlie Chaplin

 

Képek forrása: Getty Images

---

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága idén nem támogatta, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működésünkhöz, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727


kultminor.sk oldalán megtalálhatjátok a támogatást élvező termékeket.


KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁSOKAT!