Legyen tánc!

1
perc olvasás

Legyen tánc!

2020/01/17 - 10:16
Rovat:

Ritka az olyan csallóközi ember ezen a vidéken, akinek a családban, rokonságban ne néptáncolt volna valakije. A néptánc különleges zenei élményt nyújt és az önkifejezés egyik csodálatos módja, ha élő zenére táncolhatunk. Kevés olyan művészeti ág van, ahol ennyire egymásra kell számítani, mint a néptáncban.

A régi időkben nem volt ennyire erős a verbális kommunikáció, mint manapság. Azonban a táncban, különösen a néptáncban már akkor el volt rejtve egy-egy üzenet, az öröm, a bánat, a virtus és a fájdalom is egyaránt. Ha egy férfi középre lépett és eltáncolta a mondanivalóját, abból lehetett érezni, hol is tart az érzéseiben. Ha egy asszony mellé libbent és együtt táncoltak tovább, akkor abból is sejthető volt, mi fán terem a kapcsolatuk. Ősi tudásból merítettek mindahányan, generációkon keresztül, ezért is érdemes megbecsülni, tovább vinni azt, amit dédanyáink és dédapáink ápoltak évszázadok, talán évezredek során.  

Szerencsések vagyunk hát, hogy Dunaszerdahely és környékén nagyon is élő kultúra a néptánc. Nem pusztán a múltunk iránti tiszteletből foglalkozunk vele, hanem azért, mert egyszerűen jó táncolni. Így érzik ezt az egyházgellei Pósfa zenekar tagjai is, akik már egy ideje elindították táncház-sorozatukat. Az esemény az idei évben negyedévente kerül majd megrendezésre, tehát lesz egy téli-, tavaszi-, nyári- és egy őszi rendezésű táncest, várhatóan fergeteges talpalávalóval.  Ha már nem érzed magad dizsibe valónak és ráadásul gyerkőc is van a családban, akkor tökéletes program lehet kicsinek és nagynak egyaránt.

Szeretettel ajánljuk hát minden legénynek és jánynak az idei első Farsangi táncházat, amely január 18-án, 18,00 órai kezdettel várja a kedves mulatni vágyókat.   

 

Kép forrása: pinterest