Fürdőszoba tippek

4
perc olvasás

Fürdőszoba tippek

2020/05/15 - 11:28
Rovat:

Múlt heti cikkünkben a pici erkély elrendezését boncolgattuk, most a lakás másik kényes területét, a fürdőszobát vesszük górcső alá. Valljuk be, kis fürdőszobát nem könnyű tervezni. Sokan azt a hibát követik el, hogy kizárólag a küllemre figyelnek, megfeledkezve a praktikumról és használhatóságról, pedig fontos hogy mindennek legyen helye, és kényelmesen mozogni is tudjunk a térben. Némi leleményességgel egy aprócska panelfürdőből is álmaink oázisa lehet.

Minden esetben első lépés az alapos tervezés. Bármilyen kicsi tér áll rendelkezésünkre, a színekkel, fényekkel csodát tehetünk! Vegyük most sorba, mi az, amire mindenképp ügyelnünk kell!

Használjunk világos színeket!

Köztudott, hogy a világos színek, különösen a fehér, optikailag tágítják a teret. A fürdőszobában sincs ez másképp. Érdemes világos színpalettából válogatni, hiszen a szűk, kis teret derűsebbé, szellősebbé teszi. Nemcsak a fehéret használhatjuk, a bézs, pasztell kék, pasztell zöld, halványsárga, homok színek is nagyszerű választás lehetnek. Érdemes kiválasztani egy fő színt és ennek árnyalatait használni a falon és a padlón is, ezáltal letisztult és átgondolt lesz az eredmény.

Fontos a jó csempeválasztás!

Világos, fényes csempét válasszunk,  mivel ezekkel optikailag növelni tudjuk a teret. Mindezt spékeljük meg néhány óriási tükörrel, mely a szemközti falat, a fényeket visszatükrözve még inkább tágítja a helyiséget. Jó választás lehet még a hosszanti irányú, nagy mintás csempe, vagy a széles csíkok, melyek képesek becsapni a szemet, szélesebbnek tűnik a fürdőszoba. Bátrabbak a geometriai mintákkal is kísérletezhetnek. A nagyméretű csempe ideálisabb, mivel a négyzetrács ezesetben sokkal ritkább és szellősebb, így a teret sem nyomja össze. Érdekes kompozíciót érhetünk el, ha egy hangsúlyos sávot/falat kiválasztunk és ugyanazt a csempét használjuk a padlóra és a falra is.

Kis méretű szaniterek

A rendelkezésünkre álló kis terület miatt, érdemes kisebb méretű dolgokkal berendezni a fürdőszobát, hogy kényelmesen elférjünk. Erre a célra már rengeteg típusú szaniter kapható. A kis méret ellenére, a zuhanytálca minimum 80x 80 cm legyen, és mosdónak 60 cm-nél keskenyebb kagylót ne válasszunk, hiszen a kisebb típusok kizárólag kézmosásra alkalmasak. Kicsi helyiségben nem igazán praktikus a manapság divatos pultra ültetett mosdó sem.

Lebegő bútorok

 A tér növelésére remek megoldásul szolgálnak a lebegő bútorok, melyek légiesek, elegánsak, nem nyomják össze a teret. Emeljünk el tehát a padlóról, amit csak lehet. A falra szerelt mosdó, bútor, wc látni engedik a helység padlójának széleit, ezzel vizuálisan növelik a teret és még könnyebb lesz takarítani is.

Sarok megoldások

Pici fürdőszobánk kihasználatlan sarkait is ötletesen beépíthetjük. Egy sarokkád, sarokba helyezett zuhanyzó, vagy sarokmosdó egy sarokbútorral mind értékes helyet spórolhatnak meg nekünk a fürdőszobánkban. A falra, falba szerelt csaptelep szintén helyspórolós megoldás.

Lekerített formák

Egy szűk térben előfordulhat, hogy a négyszögletes formák értékes helyet vesznek el a térből. Attól, hogy fürdőszobánk modern és stílusos legyen, nem kell mindennek szögletesnek lennie, még ha manapság ez nagyon divatos is. Bátran használjunk lekerekített, gömbölyded formákat, melyek barátságosabbá és otthonosabbá is teszik a teret.

Fürdés és zuhanyzás egyszerre

A kádparaván tökéletes kompromisszumot nyújt azoknak, akik kádat és zuhanyzót is mindenképp szeretnének, de a fürdőszoba mérete ezt egyszerűen lehetetlenné teszi. Egy jó helyre felszerelt üvegfal megoldja a kettő közti átmenetet. Ha egy teljesen áttetsző üveglapot választunk, akkor ez nem zavar be a térbe, nem vonja el a figyelmet a szép csempéről, és nem szűkíti a teret.

Rejtett megoldások, ötletes tárolók

Egy kis fürdőszobában a legnehezebb a tárolás megoldása, hiszen rengeteg apró dolgot kell eltennünk, ha azt szeretnénk, hogy rendezettnek és szellősnek tűnjön a tér. Egyaránt szükségünk van nyitott és zárt szekrényekre. Ha igazán ötletesek vagyunk, akkor még a csempézett falból is tudunk tárolót csinálni az ügyesen megtervezett kád fölötti falon, vagy a zuhanyzó falába épített falmélyedésekbe.

Az elmaradhatatlan tükör

A tükör optikailag tágítja a teret. Kis fürdőszobában nagyobb felületen mindenképpen előnyös!

 

Sok-sok fény

Kis lakásokban gyakran előfordul, hogy nincs ablak a fürdőszobában, nem kap természetes fényt a helyiség. Használjunk minél több fényforrást, egyrészt, mert derűsebb és tágasabb lesz tőle a tér, másrészt pedig praktikai okok miatt. A hosszú helységekben a mennyezeti fényforrások helyi lámpákkal kombinálva különleges hangulatot teremtenek. A legpraktikusabb talán a süllyesztett spot lámpák használata, mert ezeket oda és annyit terveztethet az ember, ahová és amennyi neki tetszik. A tükörvilágításról se feledkezzünk meg!

 

2020-as fürdőszoba trendek:

 • Növény minták és élő növények minden mennyiségben
 • Fekete színű kiegészítők, csaptelep, csempe
 • Szabadon álló kádak
 • Szekrény nélküli mosdók
 • Csempe nélküli falak
 • A különböző méretű és alakú csempék kombinálása
 • Természetes anyagok minden mennyiségben
 • Csempe és dekoráció geometrikus mintákkal, formákkal
 • Erős, élénk színek a falon
 • Színes szaniterek
 • Márvány mintázatú burkolatok
 • Terazzo burkolat
 • Réz vagy arany használata
 • Led világítás

 

 

képek forrása: pinterest