Munkahelyi egyszeregy…

4
perc olvasás

Munkahelyi egyszeregy…

2020/02/05 - 12:30
Rovat:

A jó munkahelyi légkör, és a kollégáinkkal való viszony meghatározza, hogy szeretünk-e bejárni nap, mint nap munkahelyünkre. Számomra előfeltétel,- s ezt a tényezőt akár a fizetésemmel is versenybe állítom. Mert viszolygok a konfliktusoktól, a furkálódástól és a pletykáktól. Dühít a rosszindulat és a kétszínűség, s elkeserít, hogy mégis mennyien űzik versenyszerűen.  

 

Egy munkahelyi kollektíva olyan, mint egy kis család, akiket nem mi válogatunk meg. Mellénk rendel a sors vadidegen embereket, akikkel naponta nyolc tíz órát töltünk el, előfordul, hogy egy légtérben. Lássuk be, nem szerethetünk mindenkit, de ezértis fontos, hogy csapatként működjünk, s a csapatvezető, ne csak papíron legyen az, hanem igazi vezérként álljon a gárda élén. Igazságos döntéseivel csapattársakat és ne vetélytársakat faragjon. Egy olyan vezető legyen, akit követnek és tisztelnek, hiszen

ő nem a cél eléréséért felelős, hanem az Emberekért, akik felelősek a cél eléréséért! 

A munkahelyi hangulatnak két legfontosabb tényezője tehát, a főnökünk és a kollégáink. E két szereplőn múlik igazán, hogy egy barátságos, vagy egy konfliktusoktól hangos munkahelyet tudhatunk-e magunkénak. Azt se felejtsük el, hogy mi is ennek a gépezetnek vagyunk fogaskerekei, felelősek vagyunk mi is érte! Tudnunk kell, hogyan érdemes kezelni a versengést, a személyiség- és életkorbeli különbségeket, valamint az ezzel járó nézeteltéréseket. És most vegyük górcső alá, melyek azok a kollégáink, akik szeretnék elrontani felhőtlen napjainkat!

A „Pletykafészek“

A leggyakoribb munkatárs-példány, és tegyük hozzá, nem mindig nőnemű. Ő az, aki szereti tudni, hogy kivel, mi történik, s a begyűjtött információkat kicsit kiszínezve, szaftosan megosztani a többiekkel. Vigyázz, mert ahogy másokat kibeszél, valószínűleg veled is ugyanezt teszi! Nem beszélve arról, hogy a pletykálás „ragadós“!

 

A „Spion“

Fő ismertetőjegye, hogy árgus szemekkel mustrálja kollégája monitorját, esetleg nyitva felejtett email fiókját. Figyeli időben jössz-e reggel, betartod-e pontosan az ebédszünetet. A Tégla, aki jelentést ad a kihágásokról, mindezt elégedett vigyorral az arcán. Vigyázat hölgyek-urak, a fagyi visszanyal!

 

A „Protekciós“

Azon kedvelt kollégatípus, aki nem tehetsége által került pozíciójába, hanem kapcsolatai vagy családi háttere biztosította ezt számára. Rosszabb a helyzet, ha mindjárt vezetői széket kap a delikvens, és gúnárnyakkal totyog közöttünk. Szoktasd magad a gondolathoz, végig kell nézned majd, hogy egyre feljebb fog kerülni a ranglétrán!

 

A „Nyalós“

Talán a legidegesítőbb munkatárs típus. A látványos hízelgő, aki így próbál jó benyomást kelteni munkatársaiban és vezetőiben. Kínosan ügyel arra, hogy kedvükben járjon, s munkája helyett inkább azzal foglalkozik, hogy azt mondja, amit a főnök hallani akar. Kiábrándító tud lenni, ha „nyelvjátéka“ el is éri célját, de valljuk be, művészi szintre képesek fejleszteni. 

 

Az „Okostóbiás“

Minden munkahelyen előfordul egy „megmondóember“, a kákán is a csomót keres tipikus esete. Előszeretettel foglalkozik munkatársai feladatkörével, és minden alkalalommal kihangsúlyozza azok hibáit. Természetesen a saját hiányosságaira mindig szolgáltat magyarázatot.

 

A „Naplopó“

A látványos munkakerülő, aki folyamatos zsongásával, csevegésével, hátráltatja a munkafolyamatokat. A baj ott kezdődik, ha a munkakörük összefüggésben áll a többi kolléga munkájával, és a feladatot, amit nem végez el, másnak kell pótolni. Mottója, hogy „a munkához úgy kell hozzáállni, hogy mások is hozzáférjenek.“

 

A "Menő"

A kolléga, aki örökösen elkésik, megszegi a szabályokat, és zsigerből visszavág a vezetőknek. Bosszantó lehet, hogy nemtörődömségével, de pozitív kisugárzásával mégis élvezi a főnök bizalmát.

 

A „Buzgómócsing“

A csapat strébere, akinek csupán az elért eredmény számít. Annak ellenére, hogy óhatatlanul előrelendítheti a munkafolyamatokat, mégis idegesítően tud hatni túlzott buzgósága. Szúrós tekintettel néz mindenkire, aki nála hamarabb rukkol elő konstruktív ötlettel és ellehetetleníti a csapatmunkát. Ha barátkozik is, csak abból a célból, hogy felmérje a „konkurenciát.“

 

A „Morgós“

Míg mindenki lustálkodik, törtet, pletykál vagy szervezkedik a panaszkodó folyamatosan dünnyög. Kevés a fizetés, lassú a számítógép, rossz az időjárás. A listát előszeretettel hangoztatja, s a többiek hajlamosak átvenni a rossz hangulatot.

 

A „Mekk Elek“

Ez a típusú kollégánk évek óta a cégnél dolgozik, mégis mindig mindent megkérdez, ellenőriztet. A munkáját gépiesen csínalja, mindenhez ért egy picit, de semmihez sem igazán. Csupán pepecsel, okoskodik, próbálja jó színben feltűntetni magát, de általában nem sok vizet zavar. Túlélésre játszik, s általában nyugdíjig ki is húzza.

  

 .Az „Ideális“

Igen, létezik ilyen is… :) Reggel mosolygósan érkezik,beköszön az irodába és megkérdezi, hogy vagyunk. Megbízható csapatjátékos, aki nem az önmaga érdekeit helyezi előtérbe. Segít nekünk, és szívesen fogadja véleményünket munkájával kapcsolatban. Esetleges hibáiért vállalja a felelősséget. Alkalmanként be lehet vele ülni egy csésze teára egy fárasztó hétköznap után, de ha úgy adódik, akár egy fesztiválra is szívesen velünk tart. Ha rossz kedvünk van, remek humorérzéke kirángat a gödörből.

Az ilyen munkatársak igazi értéknek számítanak, becsüljük meg őket!

 

képek forrása: morganmckinley,pixabay

 

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága nem tartotta támogatásra érdemesnek, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működéshez, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727

Köszönjük a támogatást!