Amikor a lelkiismeret megszólal?!

2
perc olvasás

Amikor a lelkiismeret megszólal?!

2020/12/30 - 09:25
Rovat:

A szlovák média attól hangos, hogy a „policajný exprezident”, Milan Lučanský öngyilkosságot kísérelt meg börtöncellájában. Hoppá, kaphatná fel a fejét az olvasó, és tehetné fel a kérdést, vajon mi történhetett a Fico smerje által foggal körömmel védett Lučanskýval?

Tény és való, ha Matovič amatőr kormánya ebben a tempóban folytatja, akkor nem aludhat nyugodtan a legutolsó falusi polgármester sem, természetesen tisztelet a kivételnek.

Azzal sem lehet vitatkozni, hogy hasonlóra, mint a Matovič kormány intézkedéseire az elmúlt harminc évben nem találni precedenst. Magyarul, még egy hatalomra került kormánynak sem az volt az első dolga, hogy börtönbe zárja azokat, akik „legálisan” szétlopták az országot.

Mindenkinek joga van az ártatlansága bizonyítására, így Lučanskýnak is, amely kimondja, hogy senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.

Akkor mi történhetett a börtön falai között Lučanskýval, akit már pszichológus kezelt, és félóránként ellenőriztek a rá vigyázó börtönőrök?

Feltételezni sok mindent lehet, például, hogy Milan Lučanský - aki egykoron a szlovák rendőrség feje volt - nem bírta a „kiképzést” és a Fico kormány hullámai, melyek az ő feje felett is összecsaptak, mára annyira megviselték, hogy nem tudott lelkiismeretével szembe nézni. Viszont az is előfordulhat, hogy nem tartotta magát képesnek betartani az omertá törvényét, mert gyakorlatilag a rendőrség feje minden bűncselekményről tudott. Korrupció, csalás, gyilkosság.

Sokak megkérdőjelezik a mostani Matovič(amatőr) kormány fedhetetlenségét is, de kérdezem én, ha a Fico és társai nem tudták lejáratni a leghangosabban ficánkoló ellenlábasukat, akkor miért éppen most kételkedünk a jelenlegi kormányban? Véleményem szerint a következő kormány majd őket is elszámoltatja. Legalábbis így kellene ennek működni, amit Matovič jelenleg bevezetett.

Nagyon sok, politikusi múlttal rendelkező személyiség jósolja azt, hogy a Matovič kormány nem éli túl a 2021-es évet, és a Facebookot figyelve jelentős mennyiségű értelmiségi és munkásember kívánja Matovič kormány halálát. Csallóközben is!

Hogy mire alapozzák ezt, csak sejteni tudom, de tény, hogy társadalmunk annyira át van itatva a korrupcióval, hogy talán beigazolódik óhajuk.  Azon viszont nem szeretnék elmélkedni, hogy kik jönnek majd Matovičék után.

Valójában sok ember nyaka körül szorul a hurok, és talán még lesz pár Lučanský, aki majd nem bírja a megpróbáltatásokat, de ez az elmúlt 30 év tragédiája is, amihez én nem kívánok sok erőt, egészséget és kitartást.

kép forrása: pixabay

Címkék