Csemadok

3
perc olvasás

Csemadok

2023/03/12 - 18:54
Rovat:

Egy beszélgetés emlékével kezdeném ezt az írást, ami néhai tanárom, edzőm és mentorom Író Ferenc és köztem játszódott le pár évvel ezelőtt. Megjegyzem Feri bátyámnak volt néhány  hibája, de aki a biológia és történelem ismereteit vitatja, az tévedésben őrlődik. Egy helyettesítés alkalmával Író tanár úr megkérdezte az osztálytól: - ki volt az első magyar király? 

A jelenlévő diákok közül - lehettek huszonvalahányan - sajnos senki sem tudta a választ.

                  A Facebook egy olyan közösségi portál, amely már amerikai elnökválasztásokat is képes volt befolyásolni. Európában, Magyarországon és Felvidéken is előszeretettel használják azok az emberek, akik a néphez szeretnének szólni. A közösségi portálok színvonalát és néhány ember megnyilvánulását inkább most ne vitassuk, mert voltaképpen nem ez a célja ennek a bejegyzésnek. 

          Több fényképes bejegyzéssel találkoztam a napokban a fészbukon, amelyeknek az volt a céljuk, hogy bemutassák, milyen sikeres Csallóköz községeiben a CSEMADOK, azaz a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Közössége, vagyis 1992 után a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség működése. Futballból kifolyólag nagyon sok községben megfordultam a dunaszerdahelyi és a környező járásokban egyaránt, így előszeretettel nézegetem a lakosokról készült képeket. Azonnal szembetűnő volt néhány olyan dolog, melyet a régi rendszerből hoztak magukkal a “közösségek”, és azóta sem tudják levetkőzni azt. Ugye emlékeztek kedves olvasók, hol ültek a fejesek? Most is ott ülnek. A szovjet zászló sem hiányzott soha az összejövetelekről. Most felcserélték nemzeti színű asztalterítőkre. Az unott arckifejezések és hosszúra nyúlt szentbeszédek is sokban hasonlítanak, de nevezhetjük kampány beszédnek is, hiszen néhány polgármester úr még az orosz-ukrán háborúra is hajlamos kitérni. 

         Miért vontam párhuzamot néhai tanárom kérdése az első magyar királyról, és a CSEMADOK működése közt? Pusztán azért, hogy rámutassak, milyen hiányosságok vannak a felvidéki magyarság történelemismeretében, mely úgy gondolom elengedhetetlen a nemzeti öntudat ébresztésében. Elengedhetetlen ahhoz, hogy egy magyar kultúrát ápoló szervezet jól működjön. Hiszen még egy nemzeti színű asztalterítőtől nem biztos, hogy mindenki tudja miről szól a Fáma.      

          Sajnos “megöregedett” a CSEMADOK. Szerény információim szerint csak néhány községben fiatalítanak, és kevés tag van a fiatalabb korosztályból. Sajnos egy nagy válogatás alkalmával az én piros igazolványom is a szemétben kötött ki, amit cca 1988-ban állítottak ki. Nagyon hasonlított nyugodjék apám párt igazolványára,  volt is benne néhány bélyeg ha jól emlékszem.

…de a kommunisták jobban csináltak valamit anno, mint a jelenlegi alapszervezet? 

          Személy szerint engem az elmúlt harminc évben még senki sem szólított meg, hogy lépjek be valamelyik alapszervezetbe, ahol néhányan hosszú hajat és magyar bajuszt növesztettek, hogy talán jobban hasonlítsanak Kövér Lászlóra, a Fidesz alapító tagjára?! Természetesen lehet arra apellálni, hogy mindenkinek személyes nemzeti önérzete belépni egy felvidéki magyarságot képviselő szervezetbe. Úgy ahogy a magyarságot képviselő politikai pártok, úgy Ti sem tudjátok felébreszteni a felvidéki magyarban a nemzeti öntudatot!  

          Néhány éve azt is megtudhattuk, Edmár Attila, Dunaszerdahely legnagyobb Csemadok-alapszervezete, a Vámbéry Ármin Alapszervezet elnökétől, hogy: 

“A héttagú elnökségben csupa kultúra iránt elkötelezett ember kapott helyet. Ez biztosítja majd, hogy Dunaszerdahelyhez méltó taglétszámmal és szakmai munkával működjünk. Ez a legfontosabb célkitűzés, de ehhez új arcok, fiatalok is kellenek. Rövid időn belül jó együttműködést sikerült kialakítaniuk a DAC kiváló szurkolótáborával, az YBS-szel. A sárga-kék tábor jó néhány tagja be is lépett már az alapszervezetbe, október 23-án pedig az YBS-tábor vezetője, Domonkos Roland már együtt koszorúzott a frissen megválasztott elnökkel. "Olyan emberekről beszélünk, akik folyamatosan talpon vannak. Hétről-hétre éltetik és ápolják a magyar futballkultúrát és ki merem mondani, a magyar kultúrát is!” 

          Ugye sokunknak nem tetszett a MOL Arénában skandált cigányozás, és jó néhány nacionalista megnyilvánulást súroló rigmus?!! Be is végeztetett annak az érának a sorsa a DAC B középben. Szóval jobban kellene tájékozódni futball kultúra ügyben is kedves elnök úr!

Amit talán még megemlítenék így írásom végére, hogy  Lázok Attilának, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának járási titkárának Facebook oldalán kommentben mertem megemlíteni a fentebb leírtakat. Attila válasza egyszerűen az volt, hogy “...csak a kultúrához értő személyek mondjanak véleményt rólunk, akik ezen a területen valamit már bizonyitottak..”

Az én hozzászólásomat törölték…nem értem miért?

Igen, volt olyan időszak, amikor értettük. 

 

Címkék