Dunaszerdahelyi feeling

2
perc olvasás

Dunaszerdahelyi feeling

2022/11/23 - 19:56
Rovat:

Lezajlottak a helyhatósági bohózatok, akarom mondani választások, és elcsendesedni látszanak a kedélyek. Megnyugszik lassan a fizikális és mentális atrocitáson átesett választópolgár, habár a győztesek és vesztesek még mindig ott díszelegnek néhány billboardon. Szó szerint olyan nyomás alatt tartják az embereket politikusaink döntései – gondolok itt covidra, háborúra és energiaválságra – hogy rengetegen megcsömörlöttek már a kis és nagypolitikától is egyaránt.

Az a tény, hogy reményvesztett a választópolgár, szinte már fél győzelem a politikusnak.

Személy szerint testközelből éltem meg a dunaszerdahelyi választásokat, amely komoly meglepetés nélkül zajlott már a sokadik ciklus alkalmával. Volt egy gondolatom, hogy ekkora színjátékhoz nem leszek asszisztens, mint választópolgár, és nem megyek el választani, de a fészbukon megjelent öntudatos intelmekre hallgatva, hogy akkor 4 évig tartanom kell a szám, inkább éltem jogaimmal. Itt ragadnám meg az alkalmat megköszönni azoknak a személyeknek, akik reggeltől estig fogadták a lakosokat a választóhelyiségekben. A Jilemnicky utcai alapiskolában pedig a humorral telített kellemes fogadtatást, amivel személyemet fogadták, külön köszönöm.

A napokban sor került a város képviselő-testületének alakuló ülésére, ahol mostanra kikristályosodott, kik lesznek - a mindössze tanácsadói jogkörrel rendelkező - önkormányzati szervek tagjai és vezetése. Dunaszerdahely város önkormányzata magas Szövetség-i fölénnyel rendelkezik, ezek a „választások” is a számukra legmegfelelőbben alakult.

A szlovákiai magyarságot összefogó, Híd és MKP alkotta Összefogás egy olyan mestertervet agyalt ki, hogy az elkövetkező 25 évre biztosította az ingyenélést azoknak a tagoknak, akik az első sorban helyezkednek el a párt ranglétráján. Taroltak is vastagon a jelöltjei szinte mindenhol, amit természetesen óriási sikerként könyveltek el a köpönyegüket sokadszor megfordító párttagok. S ahogy már a múltban megszokhattuk, a hűségesek ez alkalommal is elnyerik jutalmukat, a hűtlenek pedig minimum 4 évig bűnhődhetnek az engedetlenségükért. Komolyan mondom, kezd összetéveszthetetlenül hasonlítani a Fidesz felfogáshoz, miszerint a vezér szava szent. Nem szeretnék vészmadár lenni, de ebben a nagy osztok nem osztokban, nehogy egy lakóotelepi ereszcsatornán találjuk valamelyik képviselőt, mint annak idején Szájer Jóskát Brüsszelben.

Mára az is kiderült, hogy Dunaszerdahelynek egy, azaz 1 árva alpolgármestere lesz, Karaffa Attila személyében. Fel is szisszentek a város szlovák-magyar szakosai. Rossz nyelvek azt is emlegetik, hogy olyan gyenge ez a képviselő testület, mint mackó sajtban a brummogás, de ha azt vesszük, hogy ing. Szelle Erika tervezőmérnök a környezetvédelmi szakbizottság, Dakó Sándor pedig a városfejlesztési szakbizottság elnöki posztját kapta, akkor egy éjjeliőr nappal is meghallhat, higgyétek el kedves olvasók!

De hagyjuk a szakbizottságok összetételét, hiszen körülbelül annyi szerepük van a benne helyet kapó személyeknek, mint egy konzervatív, szigorúan patriarchális hierarchiában.

A Városi Tanácsban elfoglalt személyek státuszszimbóluma magáért beszél, hiszen a Villa Rosa és a városházánk közti pontonhíd nem csak megmaradt, hanem néhány szerkezeti elemmel még erősödött is.

Ez ám az igazi „Szövetség”, de vajon az a bizonyos ereszcsatorna mindenkit elbír-e az elkövetkező röpke 4 évben?

kép forrása: Szabó Péter Pál