Mackósajtban a brummogás, avagy polgármesterjelöltek vitája a Napunk(?) szervezésében Dunaszerdahelyen

3
perc olvasás

Mackósajtban a brummogás, avagy polgármesterjelöltek vitája a Napunk(?) szervezésében Dunaszerdahelyen

2022/10/12 - 12:37
Rovat:

             Ahogy már a múltban megszokhattuk, Csallóköz fellegvárának bársonyszékéért minden választáskor óriási harc folyik. Pár héttel a helyhatósági választások elött színt vallanak az illetékes önjelöltek, és elindul a választási kampány, avagy a „ki tud nagyobbat ígérni” színdarab. Idén is összejött hat jelölt, akik úgy gondolták megállítják Dunaszerdahely város működésének zuhanórepülését, és kiütik a több éve uralkodó jelenlegi polgármestert.

Tessék csak számolni kedves választópolgár, hogyan is jön ki a matek, öt az egy ellen?!

             Sajnos a választópolgár hitehagyottságára vall, hogy az elmúlt ciklusban a választásra jogosult lakosok mindössze 36,32%-a járult az urnákhoz. Vajon feltették-e a kérdést magukban polgármesterjelöltjeink, hogy miért alacsony a részvételi arány Dunaszerdahelyen? Érdekes válaszokat kaphatnának…

              Dunaszerdahelyi városháza és a lakosok szinte a nullára leépített kommunikációjára vall, hogy az október 11 - ére meghirdetett polgármesterjelöltek vitája nem kapott érdemleges reklámot, melyet a Napunk, a pozsonyi székhelyű független magyar hírportál, a Denník N testvérlapja szervezett meg. Személy szerint, én is csak úgy tudtam meg, hogy néhány ismerősöm elküldte üzenetben. Bevallom őszintén, nem vártam nagy durranást a vitaesttől, ráadásul mikor az utolsó pillanatban megtudtam, hogy Dr. Hájos Zoltán jelenlegi polgármester lemondta a részvételt, teljesen elment a kedvem. Ám úgy gondoltam, mint városházánk aktív kritikusának és becsületes választópolgárnak, ott a helyem.

Néhány szó a vitaestről.

               Tisztelt Napunk! (pozsonyi székhelyű független magyar hírportál, a Denník N testvérlapja, az első olyan szlovákiai magyar hírportál, amelynek bevételei elsősorban előfizetőitől származnak) Sokan értékeljük az erőfeszítéseiket, hogy az évek óta stagnáló, és bohózatba illő dunaszerdahelyi helyhatósági választásokba némi választókedvet próbálnak belecsempészni. Sőt az is figyelemre méltó, hogy szerkesztőségük megragadta az alkalmat, és egymásnak feszítette a hat polgármesterjelöltet. Sajnos a ringben csak 5 jelent meg, de már ez is óriási eredmény.

Pár apró észrevétel…

               Talán még egy asztal elfért volna a színpadon, terítővel, hogy az első sorban ülők ne szemmagasságban üljenek a jelöltek férfiasságával, ha már a protokoll nem tanította meg őket alapvető dolgokra. Tisztelt Szalay úr, (vezető szerkesztő, az est házigazdája) az ülésrendet és a megszólítást sem kellene hanyagolni, mivel mifelénk mindig első a Nő.

…de ne vesszünk el a részletekben!

          A témakörök nem voltak rosszak, és érthető, hogy időszűke miatt nem lehet minden kérdést érinteni, de az érintett témákat számottevőnek egyáltalán nem lehet minősíteni. Hiányoltam a lakótelepi lakosok érdekeit, a szórakozóipar támogatását érintő kérdéseket, közlekedést és közbiztonság megoldását.  

 

Véleményem a vitaestről.

Kijelenthetjük, hogy a jelöltek mindannyian rátermettek a posztra, hiszen a kényes kérdésekben egész jól mellébeszéltek, néhány apró csúsztatás is belefért, sőt nem mulasztották el egymás támadását sem.

          Itt elsősorban Hakszer Roland ámokfutására gondolok, aki a DAC mellett, offenzív támadást indított MUDr. Horváth Zoltán jelölt ellen az iskolakonyhákkal, szavazatokkal és szinte mindennel kapcsolatban. Ebben a nézőtéren helyet foglaló párttársa és mentora, Öllős Csaba is nagyban elősegítette, viszont Doktor Horváth jól állta a sarat.

          Természetesen a többségében rutinkérdéseket tartalmazó vitaest nem okozott gondot a jelölteknek, hiszen a testreszabott  kérdéseken kívül - melyeket korábban már megkaptak és rákészülhettek - nem volt lehetőség a megjelenteknek kérdezni. A megjelent választópolgárok mindössze 3 kérdést tehetettek fel, amiből némi zúgolódás után lett vagy öt.

 

         Sok kérdés bennem is válaszolatlan maradt. Megkérdeztem volna például MUDr. Horváthtól, hogy milyen a kapcsolata a dunaszerdahelyi Szövetség helyi szervezetével? Szelle Erika mérnöknőtől, hogy összeegyeztethetőnek tartja-e egy jól menő tervezőiroda tulajdonosaként, aki több projektet kivitelezett a városnak, hogy ilyen posztra jelölteti magát? Hakszer úrtól, aki a Malom utcában lakik, és az ott lévő játszótér rendberakását sem érezte szívügyének, hogy hogyan boldogulna egy egész várossal? Stredl Tomitól, hogy hogyan vezetné a várost, mikor a testület többféle érdeket képvisel? És megkérdeztem volna, ing. Író Tibortól, ha Dunaszerdahely polgármestere lenne, először Borisz Kollárral és párttársával, vagy Kövér László főispán úrral találkozna?

 

Összevetve, az október 11-i dunaszerdahelyi polgármesterjelöltek vitája nem ütötte meg azt a színvonalat, amit egy helyi választópolgár érdekei megkívánnának.

Az est folyamán nem érzékeltem, hogy a jelölteknek a  dunaszerdahelyi átlagpolgár  lenne a fontos, nem érzékeltem, hogy mi mindannyian ugyanazt szeretnénk.  Ami  érezhető volt, hogy csak egy pozícióra  vágynak. 

Talán csak egy személynél nem…

 

Címkék