• táncosok

70 éves a Csemadok! Nyárasdon jártunk a helyi szervezet ünnepségén

2
perc olvasás

70 éves a Csemadok! Nyárasdon jártunk a helyi szervezet ünnepségén

2020/02/05 - 09:20
Rovat:

Nem csak a Kulturpass munkatársaként vettem részt a nyárasdi Csemadok rendezvényén, hanem az a nagy megtiszteltetés ért, hogy magam is szerepelhettem. Antal Ottó zenésztársammal három olyan dalt énekeltünk el az esemény zárszavaként, mellyel magyarságunk előtt tiszteleghettünk.

Mi is az a Csemadok?

A Csemadok, Szlovákia legnagyobb taglétszámú és a felvidéki magyar kulturális szervezete. 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven. Jelenleg a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetséget fedi, de a folyamatosság megőrzése érdekében megtartotta a Csemadok nevet. Termékenységi köre igen kiterjedt, tagjai a kultúra és a közélet szinte minden területén aktív szerepet vállalnak. Helyi kulturális rendezvényeink nagy része a Csemadok szervezésű. Ha pedig nem ők szervezik, a szellemiség akkor is közös: magyarságunk előtt való tisztelgés és hagyományőrzés.

A Nyárasdi Csemadok helyi szervezetének ünnepi rendezvényén sem volt ez másképp. Gyűlésüket és a tagjainak felszólalásait ékes keretbe foglalva több kulturális műsorral is kedveskedtek a látogatóknak.

A fellépők listája:

Nogel Alexa - szavalat, 
Noszamami tánccsoport, 
Presinszky Emma - szavalat, 
Nyárasdi Népdalkör műsora,
Antal Ottó és Kürthy Judit előadása.

 

„A Csemadoknak fontos szerepe van abban a közös jövőépítésben, amely a felvidéki magyarságra vár. A legfontosabb feladatunk – úgy gondolom – az önazonosságra nevelés és a fiatalítás. „ – mondta beszédében Nagy Erika, a Nyárasdi Csemadok helyi szervezetének elnökasszonya.

 

Magyarságunk megőrzésének szellemisége kortalan. Mégis legtöbben csupán szépkorú emberek egy csoportjával és idejétmúlt, unalmas programokkal azonosítják a Csemadokot. Pedig ez messze nem így van! Folyamatosan bővülő taglétszáma egyre több fiatalt foglal magában, akik közül többen aktív szerepet is vállalnak. 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Csemadok a felvidéki magyar emberekért létezik. Értünk, akik kimondatlanul is részesei vagyunk minden rendezvényüknek még akkor is, ha éppen nem vagyunk jelen. Kormányok jöttek-mentek a hosszú 70 év alatt, de a Csemadok a mai napig fennáll. A 70 évbe sajnos sok tragédia is belefért, de rengeteg olyan fontos esemény is, amivel még mélyebb, még erősebb gyökeret verhettek felvidéki magyar földünkbe.  

Köszönjük, Csemadok, azt a páratlan igyekezetet, amivel hagyományaink megőrzésére törekednek, az évi rendszerességgel megrendezésre kerülő szokásos rendezvényeiket, az újabb ötleteiket,

és egyszerűen azt, hogy Vannak!

Kérjük, tekintsék meg az alábbi galériánkat. Nagy köszönet a fotókért Hakszer Marikának, a Nyárasdi Kultúrház igazgatójának.

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága nem tartotta támogatásra érdemesnek, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működéshez, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727

Köszönjük a támogatást!

Címkék