Így lett a pösze, dadogós kisfiúból bálvány!

2
perc olvasás

Így lett a pösze, dadogós kisfiúból bálvány!

2019/12/23 - 21:11
Rovat:

Egy férfi, aki a kiemelkedő politikai szerepvállalásai mellett több, mint 700 képet festett, bezsebelt egy irodalmi Nobel-díjat, és saját kezűleg épített házat. 145 évvel ezelőtt született Sir Winston Leonard Spencer Churchill.

"Mindig kész vagyok tanulni, annak azonban nem mindig örülök, ha tanítanak."

Koraszülöttként tartották számon, de sokan vannak más véleményen. Szerintük a szülei már a házasságuk előtt "nagyon szerették egymást", de el akarták kerülni a szégyent. Egy biztos, a 7 hónapra született fiú gyerekkorában nem bizonyult túl sikeresnek.

Pösze volt, dadogott, és a tanulással is hadilábon állt: a matematika volt a legnagyobb ellensége. Végül mégis a történelem egyik legnagyobb szónokává vált - ráadásul úgy, hogy állítólag sosem használt beszédírót.

"Sose bízz olyan emberben, aki egyetlen rossz tulajdonságot sem hozhat fel mentségére!"

Nem csoda, hogy valamennyi fényképen hű társával, a szivarral ábrázolják. Annyira függő volt, hogy a II. világháború alatt egy különleges oxigénmaszkot készítettek számára, hogy repülés közben is tudjon szivarozni. Az alkohol - főleg a whisky és a pezsgő - iránti rajongását illetően viszont megoszlanak a vélemények.

Egyesek szerint alkoholista volt, mások cáfolták: "Whiskyt ivott szódával, de az az ital nem sok whiskyt látott."

Bármi is az igazság, "igazoltan" italozhatott, ugyanis az egyik balesete után orvosi vényre írták fel neki az alkoholt. A szenvedélyek mellett élete másik örök kísérője az általa "fekete kutyának" nevezett depresszió volt. Hiába küzdött ellene, sosem bírt tőle szabadulni...

Minden sikeres férfi mögött áll egy okos nő?

"- Látod, drágám? Milyen jól tetted, hogy nem hozzá mentél feleségül, hiszen most egy utcaseprő lenne a férjed.

- Nem, édesem. Ha hozzá mentem volna feleségül, akkor belőle lett volna miniszterelnök!"

Állítólag ez a beszélgetés zajlott Churchill és felesége, Clementine között, amikor egy séta alkalmával leszólította a nőt egy utcaseprő. Nem hiába válaszolt így az asszony, hiszen nagy szerepet játszott férje sikereiben. Még politikai kérdésekben is okos tanácsokkal szolgált, ráadásul ő volt az egyetlen, aki vitatkozni mert a férfival. Bizalmasának, hű támaszának és igazi társának bizonyult. A férj pedig megbecsülte ezt az odaadást, hiszen korábban nem volt része hasonlóban - még gyerekként sem.

Anyjának legfőbb erénye a szépsége volt, a gyereknevelés nehézségei helyett pedig sokkal szívesebben választotta a lovaglást és a szórakozást. Ennek ellenére a politikus ágya felett mindvégig ott lógott az édesanyja portréja...

"Kész vagyok a Teremtővel való találkozásra. Hogy a Teremtő felkészült-e erre a megpróbáltatásra, az más kérdés."

Egy agyvérzés vitte el. Hatalmas megtiszteltetésnek számított, hogy állami temetést kapott, és több, mint száz állam vezetője vett részt a szertartáson. A sors különös játéka egyébként, hogy napra pontosan 70 évvel később halt meg, mint az édesapja, akihez egész életében szeretett volna közel kerülni. Viszonyuk azonban mindvégig távolságtartó maradt. A férfi, akiért tömegek rajongtak, saját apjától sosem kapta meg a méltó elismerést...

forrás: KultúrMi

Nyitókép: AFPforum

Címkék