Jiří Menzelre emlékezünk

1
perc olvasás

Jiří Menzelre emlékezünk

2020/09/07 - 10:06
Rovat:

„Sohasem éreztem magamban késztetést arra, hogy ellentmondást nem tűrően állítsak valamit, ugyanis a kételkedés rendszerint gyümölcsözőbb.”

 

82 éves korában elhunyt Jiří Menzel, Oscar-díjas cseh filmrendező. Játékfilmek és dokumentumfilmek fűződnek nevéhez, de színészként is szerepelt hazai és külföldi filmekben és színházi előadásokban.

Fiatal korában újságírónak, majd színpadi színésznek indult, de nem vették fel a színiakadémiára. A csehszlovák tévéhez került, s ezzel párhuzamban elvégezte a Film- és Tévéművészeti Főiskola rendezői szakát. Ennek ellenére a pályafutását filmszínészként kezdte, számos filmben és televíziós alkotásban játszott statiszta szerepet.

Saját bevallása szerint igencsak lusta ember volt, aki nem szeretett dolgozni, igazából rendezni sem. Ennek ellenére a sikerek nem várattak rá sokáig. Rögtön első alkotásáért, az 1967- ben Bohumil Hrabal művéből rendezett  Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért Oscar díjat kapott. Kivételes teljesítmény volt ez egy fiatal, harminc éves rendezőtől. Több jeles filmje mellett elkészült másik remekműve, a Sörgyári capriccio.

Olyan magyar filmekben is láthattuk játszani, mint a Szívzűr, Felhőjáték, valamint Koltai Róbert Világszám című alkotása. Az 1986-ban Oscar- díjra jelölték Az én kis falum című filmjéért, ami minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka lett.

„Egy igaz Művész új utakat keres, önmegvalósításra törekszik, és nem törődik azzal, hogy művészetét vajon más is követni tudja, más is megérti. Az ilyen művész elsőrendű minősége az eredetiség.” JM

fotó:Ján Zátorský

Címkék