• lalala

KPBand: La La Land zenekar

3
perc olvasás

KPBand: La La Land zenekar

2020/05/12 - 11:28
Rovat:

Mi inspirált benneteket a La La Land zenekar megalapítására?

Négy évvel ezelőtt megérkeztek a gyerekek a családunkba. Persze nem egyszerre. Ezután jóval többet zenéltünk otthon, mint idáig, de a hangsúly ezúttal a mondókákon, altató dalokon volt.

A sok dúdolgatás, ringatás meghozta eredményét. Két év alatt körvonalazódtak azok a dalok, amelyekről azt gondoltuk, hogy ezeket más gyerekeknek is megmutatnánk. Így lett lelke a zenekarnak.

Nem titok, hogy mindannnyian tapasztalt zenészek vagytok. Milyen a kapcsolat köztetek?

Mondhatjuk, hogy egész családias! Bal oldalon a férjem áll, jobb oldalon pedig a sógorom a koncerteken. Karesz pedig jóbarát és nagyon ügyes dobos.

 

Pontosan kikből áll a zenekar és milyen hangszeren játszotok?

Akkor jöjjön a nyelvtörős része:

Strieženec Matyi: basszusgitár, vokál

Strieženec Zsuzsi: ének, teremin, melodika, kazoo

Strieženec Dávid: gitár

Hodossy Károly: dobok, speciális effektek

Ha jól tudom, saját szerzeményeket adtok elő, vagy léteznek esetleg feldolgozás dalaitok is?

Igen igen, vagyis inkább is-is. 

Nagyrészt saját szerzemények, de vannak köztük hangszerelt mondókák, megzenésített úttörő dalok is, mint pl. az Elment a Samu Afrikába, vagy a Csiga-biga gyere ki.

Elfoglalt, családos zenészekként mégis hogy sikerül időt találni a közös próbákra? Különös tekintettel a jelenlegi koronavírus okozta jelenlegi helyzetre.

Ez a helyzet most teljesen más. Mindent felülír. Nagy előnyünk, hogy nem ma kezdtük a zenélést. A karantént viszont igyekezünk a legszigorúbban betartani. Ezért egyelőre otthon gyakorolunk. A gyerekek pedig a kezdetektől fogva aktívan részt vettek az otthoni próbákon. Ez most is így van.

A koronavírus azonban nem igazán a próbák megvalósítását nehezíti meg. Sokkal inkább, hogy nincs lehetőség élő koncerteket és foglalkozásokat adni, mert éppen azt nem szabad ilyenkor: gyülekezni. 

A digitalizált videókban és ’liveolásokban’ nem látok erre hosszú távú és biztató megoldást. Azt hiszem, ez az időszak fenekestül felforgatja azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeket ez idáig használtunk: a közvetlen kommunikáció, a koncertek, találkozások, beszélgetések. Ezt most a művészek megsínylik.

Hogyan zajlik az alkotói tevékenységetek? Pontosan hogyan születnek a La La Land dalok?

Ez változó, de többnyire Matyiapu írja a dallamot, a szöveg pedig vagy már eleve adott, vagy én írom, illetve a nagypapa, Strieženec Alex.

 

Eddigi fennállásotok alatt mire vagytok a legbüszkébbek?

 A nagylemezünkre, melynek címe Irány La La Land!, aimn végre sikerült kiadni a két évig levegőben lebegő dalokat.

A múlt évi karácsonyi jótékonysági koncertet is megemlíteném, amit a szerdahelyi gyermekotthon kicsijeinek és nagyjainak adtunk az NFG-ben. Óriási volt a hangulat!

Mik a jövőbeni céljaitok?

Szeretnénk minél több gyerek fülében csengeni!

Az idei év elején pedig létrehoztunk egy polgári társulást is, hogy zenés foglalkozásokat adhassunk a legkisebbeknek az ovikban és a gyermekotthonokban. Kérdés, hogy a mostani kialakult helyzet mennyire teszi majd ezt nekünk lehetővé.

Készültök esetleg valamilyen különleges meglepetéssel a rajongó csöppségek és családjuk, vagy esetleg saját magatok számára?

Igen, készülünk. Most egy zenés klippen dolgozunk. Annyit elárulhatok, hogy a helyszínt a VOVO land biztosította, de a végeredmény maradjon meglepetés.

Mit tanácsolnátok azoknak a fiatal zenészeknek, akik csak most indultak el a pályán, és még nem tudják, hogy haladjanak előre?

Kitartást, elszántságot, még annál is nagyobb elszántságot tanácsolnék.

Lehetőség mindig volt és mindig lesz, járjanak nyitott szemmel és próbálkozzanak.

Nehéz elindulni, de ha olyan emberekkel zenélnek együtt, akiknek a céljaik ugyanazok, előbb-utóbb révbe fognak érni.

 

A YouTube-on található dalainkat ITT, ITT és ITT meg is hallgathatjátok! :) 

Ha pedig bármilyen kérdésetek volna, keressetek a faceook oldalunkon

 

---

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága idén nem támogatta, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működésünkhöz, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727


KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁSOKAT!

Címkék