• Marika

Rózsaligeti beszélgetések: Varga Marika

4
perc olvasás

Rózsaligeti beszélgetések: Varga Marika

2020/03/11 - 14:59
Rovat:

Dunaszerdahely városa egy csodálatos játszótérrel lesz gazdagabb. Ami már tény, ugyanis a Lidl versenye a napokban lezárult és városunk a 10. helyen végzett. Ugyan nem sok választotta el a 4. helyezettől sem, ebből lászik, hogy mennyire szoros volt a győzelemhez vezető utolsó pár hét.

Varga Marikát kérdeztük, aki az egyik vezető adminisztrátora volt annak a majd 8000 főt számláló facebook csoportnak, ahol a szavazókat és a játékot koordinálták.

 

Honnan értesültetek a Lidl versenyéről?

Egy ismerős édesanya említette meg, hogy van egy olyan verseny, amin játszóteret lehet nyerni és nincs-e kedvünk résztvenni benne. Ez már a negyedik nyílt pályázat volt, az előzőekről sajnos még nem értesültem. Miután megalapult a facebook csoportunk a feladatunk többek között az volt, hogy motiváljuk az embereket a minél gyakoribb részvételre. 

Hogy alakult a szavazás a játék ideje alatt?

Az elején napi 5000-6000 szavazat kellett az induláshoz, majd az utolsó hetekben már 15 000 szavazat volt szükséges ahhoz, hogy fent maradjunk az első tíz között.

Ami nem kis teljesítmény a résztvevők részéről. A fiatalabb korosztály gyakorlott facebook felhasználó, így nekik könnyebben ment a szavazás, míg az idősebb generációnak mi magunk segítettünk.

Hogy kerültél végül ennek a csoportnak az élére?

Egyik adminisztrátor társam kérdezte meg, hogy nem állnék-e a csoport élére azzal a célzattal, hogy jobban működjön a szervezés. Úgy éreztem, hogy ha én nem teszem meg, akkor nem biztos, hogy valaki meg fogja. Jobb is, hogy nem gondoltam bele az elején, mire vállalkozom. Ha tudom előre, hogy ez milyen komoly munkával jár, akkor is elvállalom, de így legalább nem aggodalmaskodtam közben. Idővel minden játékos felvette a ritmust és hamar belerázódtunk. Végül pedig még segítségem is lett, így öten vezettük az adminisztrációt és koordinálták a szavazókat.

Hány ember segített aktívan abban, hogy ezek a szavazatok megérkezhessenek?

Ötünkön kívül úgy száz olyan segítőnk volt, akik aktívan részt vettek a segítői munkákban. 

Hány telefonszámról érkezett a szavazatok többsége Dunaszerdahelyre?

Ezt igen nehéz megtippelni. Nagyon sokan voltak olyanok, akik az első hétben minden nap szavaztak, majd sajnos alábbhagyott ez a lendület és teljesen leálltak. Ezzel a csökkenéssel párhuzamosan szerencsére egyre több regisztrációhoz jutottunk, így pótolhattuk azokat a szavazatokat is. Végül összesen 13 184 regsztrált számunk lett.  

Amikor látszott már, hogy Dunaszerdahely komoly esélyes a játszótérre, több olyan szavazó is csatlakozott később, akik eddig más, kisebb településekre adták a voksukat. Igaz ez?

Szerencsére sok ilyen szavazó volt, amit innen is még egyszer nagyon köszönünk. Készítettünk is egy kis videót, amivel megköszöntük a közreműködésüket. 

Hányadik helyen végeztetek pontosan?

A tizedik helyen, 508 119 szavazattal, de nagyon kicsi különbség volt a negyedik és a tizedik helyezett között. Gyakorlatilag végig ezer szavazaton belül mozogtunk az utolsó másfél, két hétben. Volt hogy 11. helyezésen álltunk, volt olyan is, hogy a 4. helyen. Itt a lényeg az volt, hogy épp akkor mennyien húztak bele az adott településről. 

Az eredményt tekintve mindegy is, hogy hányadik helyen végeztetek, nem igaz?

Igen, teljesen mindegy. Ez semmilyen sorrendet nem takar. Ha jól tudom, akkor a nyár folyamán kezdődik a játszóterek helyének pontos felmérése és a ténylege ütemterv kialakítása.

Tehát még az is lehet, hogy Dunaszerdahelyen elsőként épül fel a játszótér, de természetesen az is, hogy épp utolsóként. A lényeg, hogy a nyár folyamán nálunk is kész lesz. 

Hivatalosan ki az az illetékes, aki képviselte a várost ebben a versenyben?

Az egyetlen hivatalos illetékes a városvezetés, ugyanis nekik kellett beadni az a kérvényt, amivel pályázhattunk, mégpedig a helymegjelöléssel együtt.  Az, hogy a játék élére mi kerültünk és mi vettük ezt a nyakunkba, ez egy teljesen más dolog. 

Akkor valamilyen módon a városvezetés mindezért az eredményért lényegében Nektek tartozik köszönettel, igaz?

Valahol igen, de számunkra a valódi köszönet a felépült játszótér lesz majd. Ezen kívül Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere hívott meg bennünket és mondott személyesen is köszönetet.

 

Most, hogy a csoport elérte célját, mi a következő célotok?

Mivel ez egy igen nagy, 8000 lélekszámú csoport nem szerettük volna ha csak úgy lóg a levegőben a játék után, ezért ha a későbbiekben tudomásunk lesz hasonló profilú szavazásról, vagy pályázatról, akkor abban is mindenképp indulunk. De szeretnénk viszonozni azt a segítséget is, amit a környező településekről kaptunk. Így természetesen nem csak Dunaszerdahelyért, hanem más településekért is szívesen ringbe szállunk. 

Mire vagytok a legbüszkébbek, persze az értékes nyeremény mellett?

Arra, hogy megmutattuk, hogy ha nem vagyunk közönyösek – ahogy sajnos az előző években mind azok voltunk -, akkor egy komoly együttműködés jöhet létre és sikeresek lehettünk. Napi pár perces játékkal olyan eredményt értünk el, amire korábban nem is gondoltunk volna.

Összeklikkelgettünk egy játszóteret!

Valahol olvastam, hogy naponta átlagban harmincszor nyúlunk a telefonunkhoz, tehát akkor ebből legalább egy alkalommal biztosan hasznos célért tettük.

 

Sokan hiszik azt, hogy az ő szavazatuk nem számít. De igenis számít! Itt az élő példa rá: pár hónapon belül egy újabb játszótérrel gazdagodik városunk. Köszönet érte minden résztvevőnek!

 

Fotók: Bernáth Mikke

 

----

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága nem tartotta támogatásra érdemesnek, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működéshez, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:
SK66 0900 0000 0051 6455 9727


A kultminor.sk oldalán megtalálhatjátok a támogatást élvező "kulturális" termékeket.
 

KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁSOKAT!

Címkék