Csallóközben két keréken

4
perc olvasás

Csallóközben két keréken

2020/03/14 - 11:19
Rovat:

Mondjuk ki őszintén, hogy kis régiónkban, Csallóközben, a kerékpársport még gyerekcipőben jár. Pár fiatal mégis mert nagyot álmodni, és két éve csapatot alapítottak. A dunaszerdahelyi Trinitas Sport Club azóta töretlenül kerekez céljai felé, nem sajnálva időt, pénzt és sok edzésbe fektetett kilométert. Elszántak, lelkesek és kitartóak. Az egyik alapító taggal, Magyar Bálinttal beszélgettem.

Mit takar a Trinitas csapatnév?

 A csapatnév része, a Tri szótag a futást, úszást és kerékpározást szimbolizálja. A hozzánk csatlakozó sportolók kedvükre választhatnak ízlésük szerint, hogy melyik sportba szeretnének belevágni.

Kérlek, röviden mutasd be a csapatot! Mikor alakult és hány tagja van!

A csapatot 2018-ban alapítottuk, de csak 2019 óta üzemelünk, mint polgári társulás. Csapatunk jelnleg 12 főt számol. A keret többsége országuti kerékpározásra szakosodott.

Egyes csapatsportágakban le vannak osztva csapaton belül a posztok. Így van ez egy kerékpárcsapatban is? Nálatok kinek mi az erőssége?

A 2020-as kerékpáros szezon versenyeire már konkrét csapatfelállítással és feladatokkal vágunk neki. Az adott versenyekre már kész a keret, a feladatokat pedig előre meghatározzuk az adott versenyre nevezett kerettagok között. A sík és a kisebb dombokkal tűzdelt versenyekre, ahol mezőnyhajrá várható, Szabó Ákos a kapitány, aki a sprintben remekel. A hosszabb emelkedőkkel ellátott útvonalon én látom majd el a csapatkapitányi feladatokat. A csapat többi tagja pedig segítői szerepeket lát el, de próbáljuk természetesen úgy összeállítani a versenynaptárt, és olyan versenyeket választani, ahol mindenki lehetőséghez juthat.

Mondj el egy heti edzéstervet! Hány óra edzést jelent?

Általában heti 8-20 órát jelent. Attól függ, ki milyen fázisban van. Én személy szerint a pihenő heteimen sem tekerek heti 10 óránál kevesebbet. Igyekszem belerakni az órákat. Egy keményebb intenzívebb edzésnapot egy hosszabb alap-állóképesség fejlesztésére irányuló edzésnap követi. Az edzéseket pedig teljesítmény (WATT) alapon végezzük. Akinek nincs teljesítménymérője, az pedig pulzus alapon végzi az edzéseit.

Hogy néz ki egy téli és egy nyári felkészülési időszakotok?

Télen van egy kis pihenő a szezon után. Ez általában pár hét mindenkinél. Utána elkezdődnek az edzőtermi edzések. Elég jó kis társaság verődött össze erre a télre. Élmény volt lábazni járni. Természetesen a kerékpáros edzések sem maradnak el. Főleg alap-állóképesség fejlesztése zajlik alacsonyabb intenzitáson. Valaki görgőzött a télen, egyesek inkább kint tekertek. Szerencsére az idei enyhe tél ezt lehetővé tette, és csak ritkán szorultunk görgőre.

Nyáron főleg az intenzitásé és a versenyeké a főszerep.

Csallóköz útjai mennyire kerékpár-barátok?

 Az útminőséget illetően nem lehet panaszunk. Legtöbbet a Slovakiaring körül edzünk, ahol egy pár km-eres szakaszt leszámítva az aszfalt minősége kiváló. Kerékpárúton pedig nem kerékpározunk, nem nekünk lett kitalálva!

 

Mi a tapasztalat az autósokkal? Mennyire toleránsak veletek, kerékpárosokkal?

Az autósok „nagyon szeretnek” bennünket. Legtöbb gépjárművezető a saját tulajdonának tekinti az úttestet. Természetesen ennek megfelelően kicentizve halad el mellettünk. Pár autós előszeretettel meg is fürdet minket az ablaktörlő folyadékkal, vagy éppen leköp. Természetesen találkozni értelmes autósokkal is, akik nagy ívben kikerülnek minket, ahogy illik, de belőlük van sajnos a kevesebb.

Több figyelmesség kellene, és jobb autós kultúra! Tudatosítani kellene az autósoknak, hogy minket csak egy sisak véd, és minket is hazavárnak szeretteink az edzések után…

Miből tarjátok fent magatokat? Kaptok támogatást?

A Pyronova cég a csapat főszponzora. Elegendő anyagi támogatást ad a csapatnak a működéshez és a további fejlődéshez. Ezúton is szeretnénk megköszönni Pongrácz Pálnak a cég tulajdonosának, hogy hisz a csapatban és bizalmat szavazott nekünk. Külön köszönet Andics Mikinek, hogy mint mentálisan, mint fizikálisan is segíti a felkészülésünket. S nem utolsó sorban hálásak vagyunk mindannyiunk családjának, szüleinknek, barátainknak az őszinte támogatásukért.

Milyen versenyeket terveztek idén?

Az idei év is hasonlóan fog indulni, mint a 2019-es év. Egy pozsonyi, hegyi időfutammal indítunk, utána pedig a Szered-maratonon fogunk rajthoz állni. Idén már picit több versenyre fogunk ellátogatni. Remélhetőleg sikerül rajthoz állni a Szlovák Pohár egyik fordulóján is, ahol a tapasztalatszerzés és a főmezőnnyel való megérkezés lesz a cél.

 

Hosszú távú tervek között mik szerepelnek?

Célunk egy profibb kerékpáros csapat létrehozása, aki állandó résztvevője az MRC sorozatnak és a Szlovák Pohárnak, ahol a győzelemért tud küzdeni a csapat. Profibb körülmények elérése, ami annyit jelent, hogy télen pár hét edzőtábor Tenerifén vagy Malorkán. Bővebb és erősebb keret.

Keresünk fiatal tehetségeket, akik szeretnének komolyabb szinten kerékpározni. Ha olvasóink között akadnának lelkes amatőrök, akik szeretnék kicsit magasabb szinten űzni ezt a sportot, akkor bátran vegyék fel velünk a kapcsolatot https://www.facebook.com/trinitassportclub/ Facebook oldalunkon keresztül.

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánunk a jövőben!

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága nem tartotta támogatásra érdemesnek, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működéshez, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:
SK66 0900 0000 0051 6455 9727


A kultminor.sk oldalán megtalálhatjátok a támogatást élvező "kulturális" termékeket.
 

KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁSOKAT!

Címkék