HC DAC - A csajok

3
perc olvasás

HC DAC - A csajok

2023/05/10 - 20:29
Rovat:

     Dunaszerdahelyről ki lehet jelenteni, hogy egy sportváros, hiszen ebben a kisvárosban születtek már világ és európa-bajnokok, sokszoros országos bajnokok, csapataink legfelső ligák némelyikében szerepeltek, és jó néhány nagy trófea díszeleg a város képzeletbeli vitrinjében.  

     Bevallom őszintén, kicsit jegeltem ezt az írást, hiszen a  kézis lányaink már hetekkel ezelőtt bajnokok lettek, mikoris a DAC futballcsapatának szinte nullával egyenlő esélye maradt a bajnoki cím megszerzésére. Igaza lesz Teri néninek, hogy napjainkban már oda jutottunk, hogy előbb fáj a férfiak feje, mint a nőké egy-egy húzós “bajnoki sorozat” közepette is?! 

Tény és való, történelmi sikert ért el a HC DAC női kézilabdacsapata.

     A 2022-23-as női kézis-álom sem indult egyértelmű célkitűzéssel, és Dr. Horváth Zoltán klubelnök egy 2022-es szeptemberi interjúban jegyezte meg szerényen, hogy nem látja lehetetlen feladatnak a bajnoki cím elhódítását.  

     Szurkolói berkekben is csak néhány optimista mert aranyéremről álmodni, hiszen elég mélyről indult városunkban a női kézilabda, és gondolom  azt meg végképp nem kell ecsetelni, hogy az elmúlt 30 évben mennyire került a futball árnyékába ez a sportág Dunaszerdahelyen?! 

     Ismerem Dunaszerdahely régi idők kézilabdáját - ifiként játszottam én is Szunyog tanár úr csapatában - ismerek nagyon sok hazai szakembert, játékost, akik nagyon sokat tettek a sportágért. Szándékosan nem sorolok neveket, nehogy valakit kifelejtsek. Sőt vannak, akik már nem érhették meg városunk női kézilabdájának legnagyobb sikerét. 

     Úgy gondolom, abban egyetérthetünk, hogy napjainkban bármilyen sportághoz szükséges az anyagi fedezet, fanatizmus, sportág iránti szeretet és üzleti érzék egyaránt. Természetesen élsportról beszélek. Dunaszerdahelyen mindezt egy személyben Dr. Horváth Zoltán elnök személyesíti meg. Az elnök úr bevallása szerint nem ért annyira a szakmához, de él hal a kézilabdáért, és legnagyobb álma, hogy egyszer a HC DAC a magyar NBI-ben szerepeljen. 


     Valljuk be őszintén, a MOL&szlovák ligát nem szabad egy napon emlegetni egy Fradival, vagy  a világválogatott ETO Győrrel, és azt is meg merem kockáztatni, hogy Dunaszerdahely a női kézilabda NBI-nek csak púp lenne a hátán. En csak óvatosan álmodoznék erről elnök úr.


…most néhány sor a szakmáról!

Némi keresgélés után sikerült egy olyan edzőt igazolni - a közben több igazolást maga mögött tudó csapat élére - , akihez nagy reményeket fűzött a csapatvezetés. Debre Viktor személyében látták a jövő eredményességét, aki rendelkezett némi külföldi tapasztalattal.  

     A cikk írása közben egy riportban éppen az edzőt és Juhos Kata csapatkapitányt hallgatom, amiben arról faggatják őket, milyen út vezetett a bajnoki címhez. Azért azt a ünneplés közepette ne felejtsük el megemlíteni, hogy voltak néha szélsőségeket súroló edzői megnyilvánulások csapat szerkezetben, taktikában egyaránt, amit a szurkoló észre is vett, és aminek hangot is adott. Talán így a bajnoki cím után egy “köszi Viktor” ildomos is lehetne néhány szurkoló részéről egy transzparensen.  

Az edzőt minősíti az eredmény? - kérdezhetik sokan.

Ne felejtsük el, hogy a Testnevelési Egyetemen az eredményes edzői tevékenység legfontosabb személyi feltételei között olyanok vannak, mint: 

  • segítenie kell a sportolókat a közösségbe való beilleszkedésben

  • érzelmeiket stresszhelyzetekben is tudják szabályozni

  • jó vezetői tulajdonságok 

  • fejlett ön-kritikai képesség

  • sikerorientáltság stb.

     Kétségtelen, hogy Debre rendelkezik jónéhány tulajdonsággal a felsoroltak közül, viszont sokan kritizálták őt bajnokság közben. Hogy jogosan-e, azt mindenkinek a saját megítélésére bízom. Az viszont tény, hogy Debre egy magyar edző, aki magyarul tartja az edzéseit, mint Magyarországon Elek Gábor, a Fradi vezetőedzője, ami napjaink profi világában egyáltalán nem elhanyagolható tényező. 

Debre Viktorral szerződést hosszabbított a csapatvezetés, még a bajnokság közben. 

     Vannak, akik azt a nézetet osztják, hogy ez a MOL - Szlovák liga nem egy erős bajnokság. Igaz! Viszont leértékelni nem csak hiba, hanem óriási tiszteletlenség lenne a lányokkal és a csapattal szemben. 

Az is tény, hogy erősíteni kell a csapatot, ha tovább szeretnének lépni, s mivel egyre többen kíváncsiak a lányok meccseire, Dunaszerdahelyen egy új sportcsarnokra is igény van. 

Szerintem a lányokon nem fog múlni….

 

Címkék