Mi lesz veled járási foci?

2
perc olvasás

Mi lesz veled járási foci?

2020/04/28 - 20:29
Rovat:

Boncolgathatjuk miért hanyatlott a futballélet kerületi és járási szinten Szlovákiában, ezzel egyetemben visszamehetnénk egészen az első ligáig, párhuzamot vonva az igazolt futballisták és a születendő gyermekek létszáma közt. Az viszont igaz, hogy igenis hanyatlott.

2020 – ban pedig  jött egy világjárvány, ami alapjaiban kérdőjelezi meg az emberek fontossági sorrendjét. Első ligás csapatot számoltak fel(Zsolna), százalékos fizetéscsökkentést vezettek be az egyesületeknél, és ismét felemelték hangjukat azok, akik egy bérplafont követelnek a labdarúgásban.

…de mi lesz veled járási foci?

Vannak elhivatott emberek, akik szívügyüknek tekintik községük sportéletét, és akarva akaratlanul be kell látni, hogy még mindig a foci a legnépszerűbb sportág a világon. Azok sem állnak távol az igazságtól, akik azt mondják, hogy már nem közönségcsalogató egy-egy járási derbi, hiszen eléggé csappant a képzett futballisták száma alacsonyabb osztályokban, és ha még a „tét” is nagy, van rá példa, hogy a zöld asztalnál születik meg a végeredmény.

Sajnos eltűntek a Brányik Sanyibácsik, Sidó Francik, Gőgh Öcsik, Majoros Gyurik, Rudo Pavlíkok a kispadról, akik nem csak a tudásukat próbálták átadni, hanem játékos és nézőcsalogatók is voltak a futballpályákra.

Olyan játékosokkal találkozhattunk a községek futballpályáin, akik nem egyszer az első ligát is megjárták, és képzettségükkel nagyban emelték a színvonalat. Fiatalok tanultak tőlük, szurkolók pedig örültek, hogy láthatták azokat, akiket valaha a televízióban láttak.

Valljuk be őszintén, néhány község futballcsapataiban még napjainkban is láthatóak, úgymond „nagyvadak”, akik 4-5 száz eurót szeretnének kipréselni egy-egy önkormányzattól, akik nagyrészben, vagy teljesen a csapatok működését biztosítják. Színvonal pedig a béka segge alatt.

Tagadhatatlan, hogy a falusi futballszerető emberek között a templom, a kocsma és a futballpálya hozzátartozik mindennapjaikhoz, és a vasárnapi teendőik közé.

Talán eljött a teljes amatőrizmus ideje, ami a falusi futballt illeti?

 

Tény, hogy az önkormányzatoknak nem lesz 20-30 ezer euró az évi költségvetésükből, hogy támogassák olyan csapatok működését, amelyik csapatban úgynevezett egy hazai születésű gyerek sem futballozik. Egyszerűen meg fognak szűnni csapatok, ahogy már nem egy meg is szűnt a múltban.

Ahhoz, hogy valamilyen szinten működjön a járási futball, valamiféle átszervezésre lenne szükség a Szlovák Labdarúgó Szövetség részéről, nem kevésbé a Járási Labdarúgó Szövetség részéről, máskülönben meghal a járási foci.

Hogy mikor?

Ebben a formában hamarosan…

 

 

 

Képek forrása: pixabay

---

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága idén nem támogatta, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működésünkhöz, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727


kultminor.sk oldalán megtalálhatjátok a támogatást élvező termékeket.


KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁSOKAT!