Vajon kié vagy Te DAC?

4
perc olvasás

Vajon kié vagy Te DAC?

2021/12/09 - 19:41
Rovat:

…a közelmúltban sok DAC szurkoló is kifejezte nemtetszését a csapat eredményei láttán, és nem volt már meglepő az sem, hogy újra edzőváltásra került sor. Tény és való, nem mentek úgy a dolgok, ahogy elvárták az illetékesek, nem szerepelt megfelelően a csapat, de lássuk be, röpke 7 év alatt nem sok csapat fogyaszt el 10 edzőt egy bajnokságban sem.

Na de ne vesszünk el a számok, statisztikák tengerében, és ne tegyük azt se mérlegre, melyik edző keze alatt, ki kitől, mennyire és hogyan kapott ki az utóbbi időben! Ahogy minden edzőnek, akár Hyballának, Storcknak vagy Németh Antinak is voltak szép diadalmenetei és nem várt vereségei is a csapattal. Sőt tovább megyek, és bizton állítom, mindannyian rengeteg pluszt is adtak a DAC közegnek. Gondolok itt például a játék fazonjára, vagy néhány olyan – kezük által nevelt, jó formát mutatott – játékos eladására, akik nem kevéssel járultak hozzá klubunk költségvetéséhez. Mert tagadhatatlan, hogy a pandémia által kialakult mérkőzéslátogatottság következtében „némi” kiesés keletkezett a klub-kasszában, és szükség volt meghatározó játékosok piacra dobására.(nem mintha pandémia előtt, ez nem így lett volna!!)

Pandémia ide, edzőváltás oda, már oly mértékben elkeseredettek szurkolóink, hogy érezhetően csökkenni látszik a csapat körüli lelkesedés és odaadás. Természetesen rá lehet fogni ezt világjárványra, de ellentétben velünk, más csapatoknál talán még nőtt is a rajongás ez idő alatt. Említhetnék itt olyan csapatokat, mint a Fradi, Slavia, de talán még a Nottingham Forest is.

Egy futballcsapat sosem veszíti el a szurkolótáborát, ha a klub törődik azokkal, és nem csak pénzforrásnak tekinti őket.

Nem eteti velük az ehetetlent, nem itatja velük az ihatatlant, nem vált csak azért címert, hogy feldobja a fanshop forgalmát, a kihasználatlan bérleteket igény szerint visszaszolgáltatja, és nem adja el minden épkézláb játékosát, akik gólokkal és szép játékkal tudnak hozzájárulni örömükhöz.

Hogy miért veszít a DAC a csillogásából?

Sorolhatnám akár az U9-es csemete anyukájának sérelmeitől kezdve, a portás fizetéséig, leegyszerűsítve viszont csak annyit írnek, hogy a klub hozzáállása nem olyan, amit a klubot támogató közeg érdemel. Szeretett csapatunk „irányítása” azt sugallja, hogy nem a klub van a szurkolókért, hanem a szurkoló a klubért. Ez már nagyobb kluboknál is rossz útnak bizonyult, és hosszabb távú bizalomvesztést eredményezett klub és szurkolók közt.

Szakmázzunk is egy kicsit!

Megannyi edző megfordult csapatunknál, és fentebb már leírtam, hogy szakmai tudásukban kár lenne kételkedni.  

…de akkor mi nem működik a csapat háza táján, ha még ezidáig mindegyik edző érkeztével először nagyon jól szuperál a csapat, majd hullámvölgybe kerül, aminek pedig egy idő után gyors edzőváltás a vége??

Egy csapat jó működése nagy körültekintést, szakértelmet, és nem kevés pszichológiát igényel. Olyan személyek kell, hogy alkossák, amelyek gördülékennyé teszi azt a bizonyos fogaskereket. Az ilyen mozaikot nem könnyű összeállítani, amely aztán szereplésével képviseli és kivitelezi a szurkolói és tulajdonosi elképzeléseket. (A sorrend is jól van írva!)

Az én véleményem az, hogy a kavics itt került a gépezetbe. Azt a bizonyos bűnbakot mindig a vezetőedző személyében keresik, és találják is meg. De nagy tévhit, hogy a csapat működéséért mindig kizárólag a vezetőedző a felelős!

Tisztázzunk még valamit!

Aki azt követeli, és mindenáron azt a nézetet vallja, hogy U19-es csapatunkból egyszerre több játékost kell beépíteni - pár éve azt is hallottam, hogy csapatunk gerincét hazai nevelés fogja alkotni - az vegye figyelembe azt a tényt, hogy csapatunkkal szemben felállított követelmény, nem összeegyeztethető több fiatal játékosunk beépítésével a csapatba. Hangsúlyozom EGYSZERRE, ami nem azt jelenti, hogy 1-1 játékossal ne próbálkozzunk! Ezzel a filozófiával, amelyet jelenleg képviselünk szinte lehetetlen! Játékosvásárlásaink egyre inkább üzletszerűnek, mint szakmainak tűnnek.

Joao Janeiro

Kicsit könnyebb volt a bajnoki beszállás vezetőedzőnknek, hiszen olyan csapatokat vertünk meg irányítása alatt, akik ellen joggal vártuk el a győzelmet. Az, hogy milyen játékkal tettük ezt, sokaknak mellékes, de vannak, akik az első pillanattól fanyalognak. Nem is jogtalanul. Halkan megjegyezném, jelenlegi játékunk inkább hasonlít Helder Christovao által játszatott futballhoz, mint egy korszerű játékstílushoz. Janeiro semmivel sem különbözik elődeitől - hacsaknem abban, hogy első edző a DAC kispadján, akit ki kellett vásárolni - mert voltaképpen még a DAC-hoz került edzők mindegyike produkált valami sorozatot, na nem ennyire antifutballal, mint amit mondjuk Pohronie ellen játszottunk.

Rába Eto Rába, rábasztok ti máma…

Évek óta parlagon hever a győri futball, de vajon miért pont Világi Oszkár fejében fordult meg az, hogy közös nevezőre hozza Dunaserdahely testvérvárosa másodrangú (de lehet harmadrangú) sportágát, egy gyermekcipőben járó DAC akadémiával? Tán az az elképzelés, hogy Felvidékről töltsük meg majd az ETO Stadiont, mivel a győriek jobban szeretik a kézilabdát, mint a focit?

…előfordulhat, hogy a DAC szurkoló álma most egy lépéssel távolabbra került... a sárga- kék álmok, hogy a dunaszerdahelyi csapat egyszer bajnokságot, de legalább Szlovák-kupát nyer.

…de vajon kié vagy Te DAC?!