Viki – egy fradista!

4
perc olvasás

Viki – egy fradista!

2020/01/30 - 13:25
Rovat:

Amikor egy publicista futball-holtidényben anyagot keres, néha egy jó füles mindennél többet ér. Így történt ez ebben az esetben is. A telefonszámot megkaptam, és már csörgettem is az interjúalanyom. A vonal másik végén egy határozott hang, időpont leegyezve.

Helyszín a mátyusföldi Nádszeg nagyközség, egy szépen rendezett lakás, ahol két mosolygós arc fogadott.

Anya és lánya.

Velem szemben ül Nagy Viktória, a Fradi U19 női focicsapat erőssége, a felnőtt csapat reménysége, aki az elmúlt szezonban 22 góllal járult hozzá csapata bajnoki címéhez. Edzőszemmel nézve egy nem túl magas, alacsony súlyponttal rendelkező, de erős csontozatú, huncutul csillogó szemekkel, jó adag vagánysággal rendelkező, ízig-vérig focistacsaj várja a kérdéseim. A szalagavatóján készült képeit elnézve a magyar futballsport megtalálta a maga Jakabos Zsuzsiját. Erre mondják, hogy modellalkat.

Tudtad, hogy a Fradinak kb. 2 millió szimpatizánsa van Magyarországon, ami négyszer több mint az Újpesté?

Hát ez egyértelmű! Én már értem, hogy miért. És persze ez nagyon megtisztelő számomra.

Arra kérnélek, meséld el nekem azt, mikor első edzésedre érkeztél, hogyan fogadtak a Fradista csajok?

„Stílusosan” kékben érkeztem, mert én előtte a DAC-ban játszottam, és azokat a cuccaimat vittem magammal. Mindenki kedves volt, beszélgettek velem, mondták, hogy bárhova leülhetek, ahol szabad hely van, azonnal megtaláltuk a közös hangot. Aztán szóltak a csajok, hogy ezt a kéket következő edzésre inkább nem kellene.

 Vágsellye, DAC, Fradi és a szlovák válogatott után van összehasonlítási alapod. Melyik klub a leginkább profi szemléletű, ahol megfelelő színvonalon működik a női foci?

Azt gondolom a Fradit és a válogatottat vehetjük egy színvonalnak. Több ember foglalkozik velünk, minden edzésfajtára más edzőnk van, orvos, masszőrök, pályaedzők, edzőterem, tehát sokkal jobbak a körülmények. Nagyon komolyan foglalkoznak velünk.  

A Ferencváros kimondottan posztra igazolt, vagy ott döntötték el, mit fogsz játszani. Milyen poszton játszottad az első mérkőzésed a Fradiban?

Az első mérkőzésemet jobboldali középpályásként játszottam a Fradiban, de idővel aztán csatárnak rakott az edző. Véleményem szerint nem posztra igazoltak, mert a válogatottban játszottam már védekező középpályást is, ami nem is volt rossz, mivel nagyobb volt a területem, és sokat találkoztam a labdával, lehetett irányítani.

A Fradiban van olyan játékostársad, akivel kimondottan egy hullámhosszon vagy? Gondolok itt az összjátékra…

 Szinte mindenkivel egy hullámhosszon vagyok, jól kijövünk a csajokkal a pályán és azon kívül is. Tavalyi szezonban középpályásként játszottam, és talán én szolgáltam ki a csajokat, de ez mellett sikerült sok gólt is rúgnom.

Hányszor edzel egy héten?

Edzem az U19-es lányokkal és a felnőtt csapattal is. Hétfő, kedd, szerda a felnőttekkel. Hétfőn van egy délutáni edzés, ahol csak erősítünk, kedd délelőtt erősítünk délután labdás edzés, szerda labdás edzés. Csütörtök U19 erősítés, péntek labdás edzés. Hétvégéken mérkőzés - néha hétköznap is bedobnak egyet-egyet.

Kinek rúgtad a Fradi színeiben az első gólodat?

Az egy felkészülési mérkőzés volt Prágában, a Slávia Prága ellen.

A Fradi körül kialakult egy életérzés, amit fradizmusnak hívnak és ettől, egy nagy családként emlegetik a klubot. Mit érzékelsz ebből Nádszegről Budapestre került 19 éves csajként?

Véleményem szerint ezt csak azok érzik, akik hozzánk tartoznak. Mindenki nagyon egybe van. Akik a klubot vezetik, játékosok és mindenekelőtt a szurkolók. Negyedik éve tartozom a Fradi nagy családjához.

Hozzátartozóid között ki a legnagyobb kritikusod?

Egy – egy gyengébben sikerült meccsem után anyu szokott kritizálni, apu próbál segíteni, mit hogyan csináljak, keményen eddzek. Tehát a szüleim. Mama annyira nem foglalkozik a teljesítményemmel, de nagyon büszke rám.

Gondolom ismered Bénes Lacust, aki felvidéki magyarként a szlovák válogatottban játszik. Te is szlovák válogatottban játszol és nem a magyarban. Mi a véleményed erről?

Igen, ismerem Lacust és azt is tudom, hogy szlovák válogatott, mint én. Nem tudom Lacust meg kereste-e a magyar válogatott. Engem nem. Ami nem meglepő, hiszen nem vagyok magyar állampolgár. S hogy mi lesz a jövőben, az a jövőtől függ. Még minden megtörténhet...

Szeretném, ha megemlítenéd azokat az embereket, akiknek köszönheted, hogy most a Fradiban játszol.

Elsősorban a szüleimenk, Bögi Fecónak, az első edzőmnek, Pali bának, aki a sellyei edzőm volt,  és nagyon sokat segített. Míg a Fradiban edzettem, de a korom miatt nem tudtam pályára lépni, addig Sellyén nála játszhattam, Bíró Sanyi bát, a DAC-nál sem hagynám ki, és persze a jelenlegi edzőm a felnőtt csapatban Dörnyei Balázst kell feltétlen említenem. Az U19-ben pedig egy felnőtt játékos, Vágó Fanny is hozzájárult.

Pár gyors kérdés, amire egy szavas válaszokat várok.  

Kedvenc színed?

Kék! (nevet)

Kedvenc kajád?

Húsleves.

Kedvenc csapatod?

Real Madrid.

Film?

Akciófilm.

Pasiideál?

Nincs.

Kapus vagy csatár?

Csatár.

Zene?

Rock.

Sportcipő vagy körömcipő?

Sportcipő.

Szoknya vagy nadrág?

Nadrág.

Messi vagy Ronaldo?

Ronaldo.

Dunaszerdahely vagy Budapest?

Dunaszerdahely.

Matematika vagy testnevelés?

Testnevelés.

Tél vagy nyár?

Nyár.

Szőke vagy fekete?

Fekete.

Böde vagy Gera?

Böde.

Köszönöm a beszélgetést!

 

kép forrása: fradi.hu

 

Mivel független hírportálunkat a Kisebbségi Kulturális Alap döntőbizottsága nem tartotta támogatásra érdemesnek, ezért az olvasók hozzájárulását kérjük a további működéshez, amelyet a következő számlaszámon tehetik meg:

SK66 0900 0000 0051 6455 9727

Köszönjük a támogatást!