Az immunrendszer védelme fontos

1
perc olvasás

Az immunrendszer védelme fontos

2020/10/05 - 09:52
Rovat:

Az immunrendszer a szervezetünk védelmi vonala. Nagyon lényeges, hogy az immunfunkciók megfelelően működjenek, hiszen a szervezet csak ebben az esetben tud védekezni a behatolókkal, vagyis a kórokozókkal, pontosabban a gombákkal és a vírusokkal szemben.

Az immunrendszer azonban le is gyengülhet. Az immunrendszer gyengülése jellemző lehet idősebb korban, de gyenge lehet akkor is, ha nem jutunk elegendő és megfelelő tápanyagokhoz, illetve a daganatos megbetegedések is immungyengítő hatással rendelkeznek.

Az immunrendszer túl is működhet. Ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor erős lesz az immunrendszer, hanem azt, hogy saját sejtjei, szövetei ellen fordul, mert nem ismeri fel azokat sajátjaként, és ellenük indít támadást. Ekkor beszélünk autoimmun betegségről. Mindkét esetben fontos – alul- és túlműködés esetén is –, hogy kordában tartsuk az immunrendszert.

Az antibiotikumok veszélyei

Az antibiotikumok sokszor hasznosak, hiszen vannak olyan esetek, amikor nem kerülhetjük el a használatukat. A gond csak azzal van, hogy az utóbbi évtizedekben szinte minden betegségre antibiotikumot szedtek az emberek, így nagyon sok rezisztens baktérium fejlődött ki. Sajnos ennek hatására sok esetben olyan betegség és főleg fertőzés alakul ki, amellyel szemben nem létezik megfelelő antibiotikum, és ez az egyén halálát okozhatja.

A mellékhatások

Az antibiotikumok egyes esetekben valóban nagyon hasznosak, viszont számos mellékhatással is rendelkeznek. Ilyen mellékhatás lehet az immunrendszer zavara, a megnövekedett stresszhormonszint, viselkedési problémák, elhízás, illetve glükóz- és tápanyag-felszívódási gondok.

Az antibiotikumok túlzott használata, fogyasztása okozhat még gyulladásos bélbetegséget, 2-es típusú cukorbetegséget, allergiát és asztmát is.

Az antibiotikumok túlzásba vitt használata a bélflóra kényes egyensúlyát is felborítja, emellett csökkenti az immunrendszer funkcióit, nem beszélve arról, hogy a tápanyag-felszívódás sem lesz megfelelő, ami ismét csak negatívan hat az immunrendszer működésére.

Egyéb mellékhatások

Az antibiotikumok a mitokondriális funkciókat is csökkentik, ami elősegíti a programozott sejthalált, és ez jelentősen csökkenti az általános egészségi állapotot. A mitondriumoknak kiemelkedő szerepük van az energiatermelésben és az immunfunkciók helyes működésében.

forrás: https://gyogyszernelkul.com/

képek forrása: pixabay