Erkély ötletek

2
perc olvasás

Erkély ötletek

2020/05/08 - 11:36
Rovat:

Egy tenyérnyi erkély is igazi gyöngyszeme lehet egy kis lakásnak, ahol a kellemes tavaszi napfényben szívesen üldögélhetünk egy kávé és egy jó könyv mellett, vagy egy jó beszélgetés alkalmával. Ezeknek a helyeknek van egyfajta varázslatos hangulatuk.

Sokan nem építik be erkélyüket, pedig jól ki lehet használni a lakásnak ezt a plusz néhány, de kis ingatlan esetében nagyon is soknak számító négyzetméterét. Rengeteg lehetőséget rejt magában az apró terület, mégis sokan csak tárolónak, szárítónak használják, vagy itt halmozzák fel a kidobásra ítélt holmikat. Pedig pár jópofa ötlettel és egy kis kreativitással látványos eredményt érhetünk el, és otthonossá tehetjük. Lássunk pár lakberendezési ötletet a kis alapterületű erkélyekhez! Hozz létre magadnak egy kellemes relaxáló helyet,mutatjuk hogyan! 

Legfontosabb alapszabályok

Mielőtt nekifogunk az átalakításnak, gondoljuk át, mit szeretnénk kialakitani? Egy reggeliző sarkot, egy pihenő- olvasó sarkat? Gyűjtsük össze az ötleteinket, és állítsunk fel fontossági sorrendet! Ügyeljünk arra, ne váljon zsúfolttá!  Elrontja az élményt, ha egy talpalatnyi hely sincs körülöttünk. Próbáljuk egymással harmonizáló tárgyakkal berendezni és a harmonizáló színekkel optikailag tágasabbá tenni! Ülőbútorból mindig kisméretűt válasszunk, és ha asztalnak tényleg szűk a hely, a lehajtható, vagy a sarok változat is szóba jöhet. Bármilyen pici is az erkély, némi növénytől, néhány párnától, hangulatos világítással máris otthonosabb lesz.

1. A padló burkolata lehet fából, amire puha szőnyeget teríthetünk, de beszórhatjuk apró kövekkel, vagy leteríthetjük minőségi műfűvel is.

2. A korlátot befedhetjük textillel. Gyönyörű anyagokat lehet vásárolni, amitől újjászületik az erkélyünk! De akár befuttathatjuk náddal vagy borostyánnal is.

3. Ahogy a lakást is otthonosabbá, kényelmesebbé, hangulatosabbá tudják tenni a szőrmék, takarók, kispárnák, szőnyegek., úgy az erkélyt is.

4. Kerti hangulat helyett „szobásíthatjuk“ is erkélyünket. Egy kis kanapéval, asztallal, szőnyeggel, kispárnákkal és virágokkal könnyen elérhetjük a hatást. A fekvőhelyet akár az olcsó és divatos raklapból is készíthetjük.

5. Matraccal, néhány kispárnával, kis “kültéri” olvasósarkat varázsolhatunk!

6. S az elmaradhatatlan növények! Ha szeretnénk, hogy tényleg kerti hangulat legyen erkélyen, akkor annyi virággal díszítsük, amennyivel és ahol csak tudjuk. Futónövény, szobanövény, vágott virág, minden mehet ki az erkélyre! Ha több hely áll rendelkezésünkre, egy nagyobb agyag kaspó mediterrán hangulatot varázsolhat. Ezekben akár fűszereket is termeszthetünk. Egy napfényes erkélyre jó választás a bazsalikom és az oregánó, míg az árnyékban inkább a metélőhagyma érzi jól magát.

7.Nagy segítségünkre lehetnek a térspórolós megoldások is. Ládák, rekeszek,melyek praktikusak is, hiszen nem csak ülni lehet rajtuk egy kispárna segítségével, de tárolóként is funkcionálhatnak. A függőágyakkal szintén sok helyet spórolhatunk.

8. A kis erkélyekre praktikusabbak az összecsukható bútorok. Eső esetén könnyen bevihető fedett helyre és csukott állapotban alig foglal helyet.

9.Hangulatvilágítással feltehetjük az i-re a pontot. Szolár vagy LED- lámpákkal, mécses tartókkal, lampionokkal imádni fogjátok a  hangulatosak nyári estéket. Csodálatosan mutatnak a lámpafüzérek, mint pl. a gömblámpa füzérek, melyek bármilyen színben kaphatóak már.

A harmónia és a nyugalom szigetévé varázsolhatjuk kis erkélyünk egy kis fantáziával. Fogjunk hát neki!

képek forrása: pinterest