KirándulástiPP

4
perc olvasás

KirándulástiPP

2020/07/11 - 17:30
Rovat:

Szeretném bemutatni nektek kedvenc kirándulóhelyem egyikét, Magyarország pici kis ékszerdobozát, Balaton – felvidéket. A magyar Toszkánának is nevezett vidék belopta magát szívembe mediterrán klímájával, szőlőültetvényeivel, lankáival és kacskarigós útjaival. Szívesen járok vissza az aprócska falvakba, melyeknek dombjairól lélegzetelállító látvány tárul elénk a Balatonra.

Nyolc millió évvel ezelőtt ez a térség volt Európa egyik legsűrűbb vulkánmezője. Közel 50 aktív tűzhányó feltételezett a Bakony és Balaton- felvidék térségében. Erről tanúskodnak a kiömlő láva megszilárdult bazalthegyei, a  tanúhegyek. A legmagasabb Badacsony, Szent –György hegy, Csobánc, Haláp. E négy tanúhegynek sima a teteje, melynek az a magyarázata, hogy hevesebbek voltak a vulkánkitörések, és a robbanások levitték a vulkánok csúcsait. A további tanúhegyink, Tóti-hegy, Gulács, Hegyesd, Szigliget, Somló, Hegyestű-Monoszló.

Következőben összegyűjtöttem nektek felsorolás szerűen pár látnivalót, természeti és kulturális kincset erről a vidékről. Kiragadtam egy- egy gyöngyszemet az ékszerdobozból, de ha hallgattok rám, ne kizárólag ezekért a látnivalókért menjetek!

Válasszatok egy hosszú hétvégét, pakoljátok fel a bringát, vagy túracipőt, foglaljatok szállást egy hegyoldali borászatban, és élvezzétek a falucskák hangulatát, a Balaton látványát egy hűs fröccs mellett! Higgyétek el, ennek is megvan a maga varázsa!

 

1.Liliomkert termelői piac, Káptalantóti

Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb látványosságává nőtte ki magát a Káptalantóti piac. Vasárnaponként összegyűlnek a környékbeli termelők, hogy értékesítsék a portékáikat. Igazi piaci hangulatban lehet részetek.

2.Köveskál, Mindszentkálla

A Káli- medence remek választás az ínyenceknek is. A köveskáli Kővirág étterem egy igazi kuriózum, sok-sok finomsággal. Érdemes betérni akár csak egy túrógombócra is. Pár faluval feljebb Mindszentkállán pedig kóstolgassatok olyan fagyikülönlegességeket a Kő fagyiban, mint a rosé, muskotály vagy Irsai Olivér! 

 

3.Szentbékkállai kőtenger

S ha már a Káli medencében jártok, álljatok meg Szentbékkálla határában fekvő kőtengernél is. Különböző formájú és nagyságú kövek hevernek szerteszét, a leglátványosabb szikla közülük az Ingókő. Ha tehetitek, naplemente idején látogassatok el ide, mesés látvány, ahogy a legnyugvó nap vörösre festi a köveket!

4.Levendula Major és középkori templomromok Dörgicsén

A településen három Árpád-korból származó templomromot nézhettek meg. A felsődörgicsei templomrom szomszédságában található a Levendula Major, ahol egész nyáron lehet gyönyörködni az illatos, lila növényekben, emellett “szedd magad” rendezvénnyel, koncertekkel és egyéb izgalmas programokkal várják a látogatókat főszezonban.

5.Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Ha Monoszló felé jártok, ne hagyjátok ki Hegyestűt sem! Kerékpárral kicsit fárasztó a feljutás, a látvány viszont kárpótol minden verejtékcseppért. Megfigyelhetitek többek között egy több millió éve működő vulkán kráterét. Miután a vulkán kráterében megdermedt a láva, függőleges oszlopokra vált el, ami különleges természeti jelenség.

6.Folly arborétum

Az arborétumot a Kisörösi-hegy védett területén alapította Dr. Folly Gyula. A hatalmas kertben megcsodálhatjátok a Balatonra néző kilátást, sétálhattok a fenyvesek között és hallgathatjátok a madárcsicsergést. Tökéletes hétvégi lazulás akár gyerekekkel is.

7.Badacsony

Kedvenc Balaton parti városom, Badacsony legszebb pontjait a Kisfaludy-háztól induló, s ugyanide érkező 7 km-es túrával járhatjátok be. Két kilátót is érint a túraútvonal, a Hertelendy-kilátót, a Kisfaludy-kilátót, s a Bujdosók lépcsőjét is. A badacsonytomaji Kisfaludy-kilátó a Balaton legmagasabb kilátója. A kilátó 437 méteres tengerszint feletti magasságon található.

8.Szigligeti vár

A 750 éves szigligeti vár, Balaton legszebb kilátását ígéri. Gyönyörű fekvése mellett a másik érdekessége, hogy a törököknek soha nem sikerült bevenniük. A nemrég megnyitott kápolna vagy a kovácsműhely igazi időutazás.

9.Nagyvázsony, Kinizsi vár

Sajnos csak a középkori vár lakótornya maradt fenn az utókor számára, de úgy gondolom érdemes ellátogatni Nagyvázsonyba, melynek leghíresebb tulajdonosa Hunyadi Mátyás katonája, Kinizsi Pál volt, akinek a király a hadjáratokban tanúsított vitézségeiért adományozta a várat.

10.Taliándörögd, Szent András- romtemplom

Taliándörögd határában, szántóföldek között bújik meg a Szent András-templomrom. Igazi csodahelynek számít a Balaton-felvidéken. Ezen a helyen már az Árpád-korban is állt egy templom, amelynek nyomai még ma is láthatók. Erre épült 1339-ben a román stílusú, egyhajós templom. Taliándörögd a Művészetek völgyének otthont adó kis település egyike.

+1.Tihanyi apátság

Zárjuk a sort a „kötelező” Tihanyi-félszigettel, melynek koronája a Bencés apátság, ahonnan szintén lélegzetelállító a kilátás. Érdemes felkeresni még a Belső-tavat, a Csúcshegy oldalában található Őslevendulást és a XI. században szerzetesek által kivésett Barátlakásokat is.

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot,

Amikor ezt a tündérországot megláttam….

Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna,

Lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el.

Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt,”

(Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül)

 

 

képek: Domonkos Melinda