Milyen tünetekkel jelentkeznek a nőgyógyászati rákok?

4
perc olvasás

Milyen tünetekkel jelentkeznek a nőgyógyászati rákok?

2020/09/03 - 14:02
Rovat:

Sokan gyakorlatilag a szégyenérzet miatt halnak meg, mert a kialakuló nőgyógyászati rákok első tünetei jelentkezésekor nem mennek azonnal orvoshoz.

A brit The Eve Appeal jótékonysági szervezet felméréséből kiderül, hogy minden ötödik nő szerint a szexuális szabadosság tehet ezen öt ráktípus (méh-, petefészek-, méhnyak-, szeméremtest-, és hüvelyrák) kialakulásáról, tovább, hogy a megkérdezett nők 40 százaléka úgy érzi, stigma kapcsolódik ezekhez a betegségekhez és emiatt nem mernek orvosukkal beszélni ezekről. Minden negyedik nő azt is állította, azért sem akart az orvosával beszélni, mert akkor fel kellene fednie szexuális élete részleteit is. Az alábbiakban az öt ráktípussal kapcsolatos legfontosabb információkat olvashatja.

Méhrák

A méhtestben jelentkező rák a negyedik leggyakoribb rákfajta a brit nők között. A diagnosztizált esetek száma évről évre emelkedik. Ha a betegséget korai fázisaiban felismerik, szinte mindig gyógyítható, úgyhogy nagyon fontos tudni, milyen tünetekre kell figyelni. Ezeket aztán meg is kell beszélni az orvossal, bármennyire kellemetlennek tűnik is.


A méhrák legkorábbi tünetei:
- hüvelyi vérzés a klimaxot követően
- hüvelyi vérzés a menstruációk között

A rák kialakulásának esélyeit több tényező növeli, így például az 50 év feletti életkor, a túlsúly, valamint a cukorbetegség.

Petefészekrák

A petefészekrák a megbetegedések számát tekintve ugyan csak a nőket érintő rákfélék között, de több halálos áldozatot követel, mint az összes nőgyógyászati rák együtt. A Target Ovarian Cancer nevű jótékonysági szervezet felmérései szerint évente több mint 7000 esetet diagnosztizálnak és körülbelül 4200 nő veszti életét emiatt.

Ha korai fázisban sikerül diagnosztizálni, akkor a túlélésre magas az esély, de a korai fázisaiban tapasztalható tünetek más, gyakoribb betegségek tüneteivel egyeznek, így nem könnyű diagnosztizálni. A későbbi fázisokban könnyebb a diagnózis, viszont a sikeres kezelés esélye jelentősen lecsökken. A petefészkeken található tumorok nagy része ráadásul jóindulatú: csak mintegy 20 százalékuk ráktumor. A változó korba jutva viszont az arány változik: akkor már fele-fele a jó- és rosszindulatú daganatok aránya. (Általában a petefészekrák az 50 év feletti nőket érinti, de minden évben mintegy 1000 fiatalabb nőt is diagnosztizálnak.)


A legkorábbi tünetek:
- folyamatosfájdaloma hasi és medencetájéki régióban
- folyamatos puffadás
- teltségérzet
- gyakoribb vizeletürítés

Ha ezen tünetek gyakoriak (egy hónapban 12-nél többször fordulnak elő), folyamatosak és korábban nem jelentkezett hasonló, akkor érdemes azonnal orvoshoz menni. (A jelenlegi kutatások szerint ha ennek kialakulása egy öröklött hibás BRCA-gén miatt történik, akkor megnő az esély a mellrákra is.)

Méhnyakrák

Főként a 30 és 45 közti nők érintettek, a szexuális úton terjedő HPV-fertőzés (humán papillómavírus) miatt alakul ki. A méhnyakrák megelőzhető, mivel a kenetvételezés során észlelhetőek a rák kialakulását előrejelző sejtek. A legtöbb nőnek élete valamely szakaszában van HPV-je, de ez önmagától megszűnik egy idő után. Ha azonban nem tűnik el magától, esély van arra, hogy olyan abnormális sejtek alakulnak ki ennek hatására, amelyek rákot okoznak.

Már létezik oltás a HPV ellen, de a megelőző jellegű vizsgálatok mindig fontos szerepet fognak játszani. Mondani sem kell, hogy minél hamarabb diagnosztizálnak ilyet, annál nagyobb az esély a túlélésre.

A méhnyakrák legkorábbi tünetei a szokatlan hüvelyi vérzés, főként szex vagy menstruáció után, illetve a folyamatos, véres vagy kellemetlen szagú hüvelyi folyás.
 

Szeméremtestrák

Ez az egyik legritkább ráktípus, a szigetországban mintegy évi 1000 esetet diagnosztizálnak. Ezek 80 százaléka a 60 év feletti nőkben alakul ki, a rák előtti fázis, a VIN (vulvar intraepithelial neoplasia) pedig 30 és 50 éves kor között jelentkezik.

A korai tünetek:
- hosszas, viszkető fájdalom
- vastagabb, vöröses, fehéres vagy sötét bőrfoltok a szeméremtest felületén
- megmagyarázhatatlan bőrkinövés vagy seb
- hüvelyi folyás vagy vérzés
- égető fájdalom vizelés közben
- színét vagy formáját változtató dudor a szeméremtest felületén

Ezek tünetek ugyan utalhatnak más problémákra is, de mindenképpen azonnal orvoshoz kell menni. Ez ellen a betegség ellen is a HPV-gyógyszerek biztosítják a legerősebb védelmet, mivel a szeméremtesttel kapcsolatos rákok mind ezen vírus hatására fejlődnek ki.

Hüvelyrák

A hüvelyrák igen ritka Angliában, évente nagyjából 250 esetet diagnosztizálnak. Hasonlóan a többi nőgyógyászati rákhoz, idősebb, 60 év feletti nők esetében gyakoribb. A már korábban említett VIN nevű állapot a hüvelyrák kialakulását is megelőzheti. Jó hír, hogy ha ezt kezelik, nem okoz rákot, a kenetvételek pedig segítenek észlelni a kezdődő változásokat.

A korai tünetek:
- menstruáción kívüli vérzés
- vérzés szex után
- véres vagy kellemetlen szagú folyamatos hüvelyi folyás
- fájdalom szex közben
- jól érezhető dudor a hüvelyben
- hüvelyviszketés

Fontos tudni, hogy a kialakuló hüvelyrák az esetek felében nem jár tünettel.

 

forrás: www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/
kép forrása: egészségkalauz

Címkék