Tabuk nélkül: szex változókorban

3
perc olvasás

Tabuk nélkül: szex változókorban

2020/09/08 - 13:55
Rovat:

A középkorú nők szexuális életéről kevés szó esik, pedig változókor idején teljesen átalakul a női test működése, szexualitása, amiről muszáj beszélni.

változókor beköszöntével a petefészek hormontermelése fokozatosan leáll, így csökken az ösztrogénszint is, és megjelennek a klimaxot kísérő ismert tünetek: hőhullámok, izzadás, alvászavar, ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás, súlygyarapodás, nemi vágy csökkenése. Az ösztrogén hiánya a bőr és nyálkahártyák állapotát is negatívan befolyásolja, így könnyen kialakulhat a hüvelyszárazság is. Ennek következtében az intim együttlétek fájdalmassá válnak, és a hüvelyben tapasztalt égő, feszítő érzés a mindennapokat is kellemetlenné teheti.

Mi történik az intimitással változókorban?

  • Sok nő csendben szenved a szexmentes vagy majdnem szexmentes kapcsolatában, amelynek oka elsősorban a nemi vágy drasztikus csökkenése vagy a hüvelyszárazság.
  • Számtalan nő tapasztalhatja, hogy a csiklója „összezsugorodik”, emiatt képtelen lesz a korábban megszokott módon elérni a csúcspontot.
  • Mivel sok nő szenved attól, hogy ebben az időszakban gyarapszik a súlya, változik a teste, emiatt nem érzi magát magabiztosnak, nehezebben lazul el, nehezebben képes átadni magát a testi örömöknek.

Ne kövessük ezt a példát, tegyünk a kellemetlen tünetek ellen!

  • Azok a nők, akik keresik és kutatják a megoldást, többnyire találnak is számukra kedvező módszereket arra, hogy újra teljes legyen a szexuális életük.
  • A rendszeres együttlétek sokaknak segíthetnek az örömteli szexuális élet fenntartásában.

„46 éves voltam, amikor elkezdődött nálam a klimax. A hőhullámokra, az állandó izzadásra felkészültem, de akadt olyan tünet is, amiről megmondom őszintén, sosem gondoltam volna, hogy a változókorral jár. A probléma pedig a hálószobában kezdődött: a férjemmel való együttlétek fájdalmassá váltak, ezért egyre jobban ódzkodtam az intimitástól. De el kellett fogadnom, hogy ha nem szeretném, hogy a házasságom tönkremenjen, akkor tennem kell valamit. Felkerestem az orvosomat, aki tájékoztatott, hogy a hüvelyszárazság a klimax gyakori velejárója, ez okozza a kellemetlenségeimet. Ápoló, hidratáló-regeneráló összetevőket tartalmazó, hormonmentes hüvelykúpot használtam, ami nagyon sokat segített a problémámon. Örülök, hogy vettem a bátorságot, felkerestem az orvosomat és mertem segítséget kérni!” – mesélte Magdi.

Tipp: A hüvelyizom gyengülésébe nem kell belenyugodni. Már fiatalabb korban megéri megtanulni és gyakorolni ezeknek a rejtett izmoknak az edzését: érdemes szakember segítségét kérni és részt venni egy néhány órás intimtorna-tanfolyamon.

A hüvelyszárazságra többféle hormontartalmú és hormonmentes készítmény is kapható, ezek között van olyan is, amely nemcsak feltölti nedvességgel a hüvelyhámot, hanem erősíti is a szöveteket. Érdemes több fajtát is kipróbálni, hogy kiderüljön, melyik felel meg leginkább hosszú távon. Fontos tudni, hogy a síkosítók csak pillanatnyi segítséget nyújtanak, az együttléteket teszik könnyebbé, fájdalommentessé, de hosszantartó, regeneráló hatásuk nincs.

A változókor nemcsak hüvelyszárazsággal, hanem hüvelyi fertőzésekkel is járhat.

A hüvelyhám elvékonyodásával a változókorú nők gyakran hajlamosabbá válnak a különböző hüvelyi fertőzésekre, még akkor is, ha az ilyesmi addig nem volt jellemző. Mindez nemcsak kellemetlen, de a szexuális életre is negatív hatással lehet.

Figyeljünk néhány apró dologra és nem lesz baj:

  • legyünk óvatosabbak, gyengédebbek az együttlétek során, használhatunk síkosítót is ilyenkor.
  • a tisztálkodáshoz a legjobb választás a kímélő, pH-semleges tusfürdő vagy intim mosakodó. A lúgos szerek a hüvelybe kerülve ugyanis tönkretehetik az amúgy is gyenge baktériumflórát.
  • használjunk óvszert, ez ugyanis azoktól a hüvelybe jutó kórokozóktól is véd, amikre korábban nem reagáltunk volna.

A lényeg, hogy nem szabad megijedni: merjünk a párunkkal és az orvosunkkal is nyíltan beszélni a problémánkról. Megoldás mindig van, ezért fontos, hogy ne kezeljük az intim témákat tabuként. Ne feledjük: a változókor nem betegség, hanem egy átmeneti állapot, amiből akár a legjobbat is kihozhatjuk – ez csak rajtunk áll!

Kép: ifc films
Forrás:https://nlc.hu/tabuk-nelkul/cikk/tabuk-nelkul-szex-valtozokor/