A vegánok egészségesebbek?

1
perc olvasás

A vegánok egészségesebbek?

2020/08/14 - 13:03
Rovat:

Számos kutatás támasztja alá, hogy a vegán étrendet folytatók egészségesebb biomarkerrel rendelkeznek, mint azok a személyek, akik nem követik ezt az életmódot.

De mi is az a vegetarianizmus? Léteznek ovo-lakto vegetáriánusok, akik nem esznek ugyan állati húst, viszont tojást és tejtermékeket igen. A lakto-vegetáriánusok tejtermékeket ugyan fogyasztanak, de tojást és állati táplálékot nem. Az ovo-vegetáriánusok csak tojást esznek, de állati termékeket és tejtermékeket egyáltalán nem.

Ezzel szemben a vegánok azok a személyek, akik húst és semmilyen állati terméket nem esznek. Vagyis nem esznek tejtermékeket, állati húst, tojást, sőt még mézet sem fogyasztanak. Ők csak a növényi étrendre rendezkedtek be.

Egyes hozzáértők szerint nincs semmi baj a vegán életmóddal, hiszen számtalan bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a hús jelentősen megnöveli a prosztata- és a vastagbéldaganat kialakulásának az esélyeit.

A vegetarianizmusról számos alkalommal bebizonyosodott, hogy csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, illetve nagy szerepe van az egészséges súly fenntartásában is.

A vegák tehát semmilyen húskészítményt nem fogyasztanak, amely húsételek pedig jelentősen megnövelik a rák kialakulásának a kockázatát. Ellenben rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és dióféléket fogyasztanak, amelyekkel értékes rostokat és tápanyagokat visznek be a szervezetükbe.

A fent említett táplálékok zöme magas antioxidáns és gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz, illetve vannak benne flavonoidok, karotinoidok, amelyek védelmet jelentenek a sejtek károsodásával szemben és kisebb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának is.

A vegák több olyan táplálékot fogyasztanak, amelyek sok lignánt és izoflavonoidokat tartalmaznak, ezek pedig nemcsak a hormonrendszerre vannak pozitív hatással, de védelmet jelentenek a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedésekkel szemben is.

A vegánok sokkal jobb biomarker értékekkel rendelkeznek, köszönhetően az életmódjuknak, így sok betegséggel szemben élvezhetnek védelmet. A tudósok szerint most is bebizonyosodott, hogy a rákos megbetegedést okozó táplálékok kiiktatása az étrendből és a növényi alapú táplálékok előtérbe helyezése miatt sokkal jobb biomarker profilt produkálhat valaki, ha ily módon táplálkozik és nem az egészségtelen, feldolgozott élelmiszereket részesíti előnyben.

forrás: https://gyogyszernelkul.com/

 

Címkék