Akár 70 százalékkal csökkentheti a D-vitamin a Covid–19-halálozást

2
perc olvasás

Akár 70 százalékkal csökkentheti a D-vitamin a Covid–19-halálozást

2020/10/14 - 11:13
Rovat:

Tudjuk, hogy a D-vitamin-hiány nagymértékben növeli az esélyét a koronavírus-fertőzésnek és a hozzá kapcsolható halálozásnak. A legújabb kutatások szerint a megfelelő dózisban és módon szedett D-vitamin 70 százalékkal csökkenti mind a fertőzés, mint pedig a halálozás valószínűségét. Mi a megfelelő dózis?

Korábban beszámoltunk már arról, hogy David Meltzer és kutatócsapata bebizonyította: a megfelelő mértékben és módon szedett D-vitamin bizonyíthatóan csökkenti a Covid–19-fertőzés esélyét. Michael Holick és társai kimutatták azt is, hogy a vitamin a szövődmények kialakulását és a halálozási arányt több mint 50 százalékkal csökkenti.

LEGÚJABB KUTATÁSUK SZERINT A MEGFELELŐ MÉRTÉKBEN ÉS MÓDON SZEDETT D-VITAMIN TÖBB MINT 70 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTI AZ ÚJ KORONAVÍRUSSAL VALÓ MEGFERTŐZŐDÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLHATÓ HALÁLOZÁS ESÉLYÉT!

A tudósok a korábbiakhoz hasonlóan azt vizsgálták, milyen összefüggés van a koronavírus halálozási aránya és a D3-vitaminnak a májban aktív hormonná (25-hidroxikolekalciferollá) alakult mennyisége között. 374 páciens adatait elemezve arra jutottak, hogyha az aktív D-vitamin szintje a vérben meghaladta a 50 nanogramm/milliliter szintet, akkor 72,3 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a fertőzésben, mint azok, akik D-vitamin-hiányban szenvedtek.

Dózis

Számos tévhit kering az interneten és a közösségi hálón arról, hogy mennyi D-vitamint és milyen módon használjunk.

AZ IDEÁLIS AZ, HA MINDENKI MEGMÉRETI A D-VITAMIN-SZINTJÉT VÉRÉBEN, ÉS ANNAK MEGFELELŐEN PÓTOLJA, HOGY 50-70 NG/ML KÖZÖTT LEGYEN A LABORÉRTÉK.

Földrajzi elhelyezkedés, életkor, valamint anyagcsere-állapot függvénye is, kinek mennyire van szüksége. Kutatások szerint az európai emberek többségének D-vitamin-hiánya van és ez többek között csontritkulást, vagy hormonzavarokat okozhat. Teljesen egyénfüggő, kinek mennyire van szüksége. 

  • Nyáron például, ha sokat vagyunk napon, nem feltétlenül muszáj vitamint pótolni, hisz egy teljes testet ért napozással 3000–20 000 NE D-vitamin termelődik.
  • Télen, amikor nem jutunk elég napfényhez, 6–8000 NE is kellhet. 
  • A biztonságos határ napi 10 000 NE-nél van, de egy túlsúlyos embernek akár 10 000 NE-nél nagyobb dózisra is szüksége lehet, hogy az optimális D-vitamin-szintet elérje és megtartsa.
  • Túladagolásról akkor beszélhetünk, ha labor-referenciatartományon felüli a szérum kalciumszint és túlságosan alacsony parathormon (PTH) szintje. 

Amíg ezek az értékek a normál tartományban vannak, nem beszélhetünk túladagolásról sem, teljesen mindegy, hogy az illető mennyi D-vitamint szed naponta.  Nem feledkezhetünk meg a kofaktorokról sem: a D-vitamin csak megfelelő mennyiségű magnézium, K-vitamin és retinol (A-vitamin) mellett hasznosul tökéletesen.

Az egyik legmegbízhatóbb magyar vitamin- és étrendkiegészítő-fejlesztő cég sem véletlen, hogy a D-vitamint nem önmagában javasolja napi felhasználásra.

Érdekes tendencia

Ha figyelembe vesszük, hogy mennyire fontos a megfertőződési és halálozási arányban az étrend, valamint orrlégzéssel mennyit segíthetünk az immunrendszerünknek, mindenképpen érdekes megvilágításba kerülhet a járvány:

SAJÁT EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSÜNK ÉS -FEJLESZTÉSÜNK LEGALÁBB OLYAN FONTOS A KORONAVÍRUS-PANDÉMIA SORÁN, MINT A TERJEDÉST AKADÁLYOZÓ VÉDEKEZÉSI ELEMEK (PL. A MASZK).

forrás:https://index.hu/

foto forrása: pixabay

Címkék