Cigányok és politikusok

2
perc olvasás

Cigányok és politikusok

2021/02/13 - 11:33
Rovat:

Pár hete robbant a hír – a helyi „médianagyhatalmak” rendkívüli hírként közölték –, hogy 41 fertőzött miatt lezárták a Dunaszerdahely városvezetése által gettósított cigány telepet, a helyi karcsai utat.

Szenzációóóóóó…

melyre vegyes érzelmekkel reagált a dunaszerdahelyi járás gádzsó közössége (ha már a karcsai úti lakosokat roma közösségnek nevezik). Véleményüket nagy vehemenciával le is írták a közösségi portálokon, és okosabbnál okosabb hozzászólásokat lehetett olvasni pro és kontra.

A blokád alá helyezett „roma közösség” - ahogyan a helyi polgármesteri hivatal és sleppje nevezi –azon nyomban segítségre szorult, és mintha Jordániában található Zaatari menekülttábor éhezőin kellett volna segíteni, úgy indultak a segélycsomagok a karcsai útra.

Először a közeli Therma hotel tulajdonosi köre kapcsolt, hogy meg kell etetni a jónépet, aztán észbe kapott a helyi gittegylet is, amelyet dunaszerdahelyi karitatív szervezetnek neveznek, és „Isteni küldetésként” 20 eurós szatyrokat osztogatott, megmentve az éhhaláltól megannyi roma családot.

Közben voltak magánszemélyek is, akiknél feltűnési viszketegséget szült a karcsai úti karantén, és zarándokútra indultak apró adományokkal, hátha a mennyországba kerülnek majd jótettükért. Természetesen a véleménynyilvánítás sem maradhatott el, amely nem egyszer arroganciába és rasszizmusba torkollott a Facebookon.

A gádzsók támadtak(némelyik), romák meg védekeztek(némelyek), sokan pedig röhögtek a közösségi portálok megnyilvánulásain.

Megmenekülni látszik az éhhaláltól Dunaszerdahely karcsai úti „roma közössége”, hála azoknak, akik azon nyomban segítségükre siettek a kritikus időkben. Nekem volna pár kérdésem a jótevőkhöz, akik nem mulasztották el nagydobra verni a segítségnyújtásukat.

Például, mikor szedett össze a Therma hotel a karcsai úti „közösségből” 20 hátrányos helyzetű kisgyereket, és engedték be őket egy jót fürdeni a medencékbe? Esetleg karácsony előtt egy jó menüre mikor hívták meg őket a szép éttermükbe a Covid előtt? 

Vagy a Dunaszerdahelyi Plébániai Katolikus Karitász vezetője mikor szervezett egy jó futballmeccset a közelben megépülő futballakadémián, ahova csak a kerítésen keresztül leskelődhet be egy karcsai úti cigánygyerek? Mikor szervezett meg városunk egy cigány találkozót az elmúlt 20 évben, hiszen megannyi roma művész él városunkban, és a cigányzenének unikumnak kellene lenni városunkban!?

Nem ritkán tapasztalható feszültség a karcsai úton élő romák és a „nagytöbbség” között, melynek okozója természetesen az érintettek is, de legfőképpen azok, akik azt a gettót létrehozták. Uniós pénzekből elszállított szeméthalmaz – ami iránt már mellesleg az állami szervek is élénken érdeklődnek – roma kulturális és művelődési központ építése, és hasonló projektokból fejik a dunaszerdahelyi romákra költendő pénzforrásokat.

Dunaszerdahelyen mindenki tudja – MAGUK A ROMÁK is - , hogy a hasonló tömeges jótékonykodás, mint, ami a karantén alatt történt, kimondottan valamelyik pártpropagandához köthető, hiszen voltak más családok is, akik karanténban voltak, mégsem sietett senki a segítségükre közülük.

Szóval higgyük azt, hogy ennek a vírushelyzetnek is vége lesz egyszer, és választásokra is sor kerül majd, de ahogy Matovič választása is a ti saratok a magyar lakta területeken, úgy ezek a jótékonykodások is több kárt tesznek, mint hasznot, kedves pitiáner „jótékonykodók”.

kép forrása: pixabay