Egy nyilatkozat margójára

2
perc olvasás

Egy nyilatkozat margójára

2021/02/05 - 11:16
Rovat:

Minden csoda 3 napig tart, tartja a mondás, és máris csendesedni látszanak a közösségi portál indulatai Dunaszerdahelyen. Kijelenthetjük, hogy Csallóköz szíve az a város, ahol mindig történik valami.

Esetünkben Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármesterének a minap tett nyilatkozata osztotta meg a közvéleményt, amit a szlovák közszolgálati televíziónak adott... szlovákul! A riporter a város járványhelyzetének súlyosságára tett kérdésére az alpolgármester úr (össze)tört szlováksággal próbált válaszolni, ami valljuk be meglehetősen kínosra sikeredett, ráadásul még valótlan információkon is alapult.

… vajon jogosan teszi fel Dunaszerdahely vegyes lakossága a kérdést, hogy ilyen szlovák nyelvtudással rendelkező ember, hogyan képviselheti alpolgármesterként a dunaszerdahelyieket?!

Attiláról annyit kell tudni, hogy a helyi MKP oszlopos tagja, a Pázmaneum P.T. ügyvezető elnöke, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán végzett, jelenleg pedagógus és Dunaszerdahely fizetett alpolgármestere. Ezen kívül nős, a helyi DAC labdarúgóklub szurkolói csoportja a Yellow Blue Supporters (YBS) szimpatizánsa.

A nyilatkozatról készült videó futótűzként terjedt a Facebookon, és a hozzászólások nagyon megoszló véleményeket tartalmaztak. Megjegyzem néha a becsületsértés határát is súrolták.

Sokak véleménye szerint tagadhatatlan, hogy Karaffa Attila nagyon sokat tett a szlovákiai magyarságért, ezen belül Dunaszerdahelyért. Több, jótékonysági akciót szervezett, jelenlétével nem egy nyugdíjas összejövetelt öregbített, díjakat adott át, emlékműveket koszorúzott és ott segített, ahol éppen szükség volt rá.

De térjünk vissza a nagy port kavart nyilatkozathoz, és a körülötte kialakult véleménykülönbséghez. Megtörtént, ami megtörtént, és az vesse rá az első követ, aki a kamerák előtt nem jön zavarba, különösképp, ha magyar ember lévén szlovákul kell nyilatkoznia. Ez viszont úgy gondolom nem ment fel egy városi elöljárót!

Ami arra késztetett, hogy papírra vessem gondolataim az az, hogy valaki megkérdezte tőlem, hogy ha ez egy barátommal – esetleg testvéremmel - történik meg, akkor én megpróbálom-e védeni őt a közösségi portálon, esetünkben a fészbukon!?

A válaszom egyértelmű NEM.

Attila „barátai” és ismerősei, olyan vehemenciával védték a védhetetlent, hogy nem csodálkozom az ellentábor gúnyolódásán. Azt sem szeretném taglalni, hogy kinek milyen a szlovák tudása, hiszen járásunkban több község polgármestere is töri a szlovákot, sőt vannak szlovák anyanyelvűek, akik szintén érthetetlenek a közmédiában.

Hiába kerestem Attila oldalán a riportot, ellenben privát üzenetben számtalanszor megkaptam, de azt gondolom nem Karaffa alpolgármester úr választói küldték.

Véleményem szerint, ha már Karaffa Attila vállalta a riport megjelenését, akkor nem kellene védeni a védhetetlent, hanem elegánsan vállalni a hiányosságokat, nevetni egyet önmagunkon, tanulni a hibából, mert egy ember tetteit nem a nyelvtudása alapján ítéljük meg! Természetesen ezzel egyáltalán nem azt szeretném mondani, hogy egy alpolgármesternek nem kellene képezni magát az államnyelvből.

 

Végezetül csak annyit…

Aki nevetni tud az életen és saját magán, az kevesebb stresszel fog küszködni, mivel elménkhez, szívünkhöz és zsebünkhöz, valamint a ranglétra tetejére egyaránt a rekeszizmon át vezet a legrövidebb út.

(John C. Maxwell)

 

kép forrása:facebook

Címkék