• picur

Hogy öröklödik ez? "Apa, lécci taníts meg köpni!" Így?

2
perc olvasás

Hogy öröklödik ez? "Apa, lécci taníts meg köpni!" Így?

2020/01/24 - 18:49
Rovat:

Szerintem én vagyok az egyetlen ezen a földkerekségen, aki nem tud semmit sem a köpködésről. De totál semmit. Nem a megszégyenítő és megalázó, egymás szembeköpésére gondolok, hanem a standard utcai, sportpályai köpködésre, amikor a fiú gyerekek, férfiak csak fogják magukat és a sleimot harsányan mellre szívva maguk elé, mellé, köré köpnek. Lehetőleg persze akkor, amikor mások tekintetét is magukon érzik.

Kérlek, árulja el nekem valaki, hogy mi a jelentése ennek!

Biológiai, fejlődéslélektani, területkijelőlési, mindenféle szempont érdekelne. Ugyanis, a sok sablon viselkedés közt, ez talán az, ami a legjobban idegesít és amire a legkevésbé  találom az magyarázatot.

Odáig eljutottam magamban, hogy
- talán valamiféle dominancia játszma lehet. Vajon olyan, mint amikor a kan kutya körbepisili a területét? Nem tudom. Bioszból sosem voltam igazán jó.

- egy rosszul átörökített párzási rítus, amikor a hím - ha mással nem képes -, testnedveinek mutogatásával igyekszik felkelteni a nőstények figyelmét.

- valami köze lehet a focihoz. Csak azért gondolom, mert a játékosok és a szurkolók részéről is gyakorta előfordul. Más sportoknal, mondjuk például a tenisznél és a sakknál is? Ott én személy szerint még nem láttam.

Tehát amikor ez a tevékenység apáról fiúra száll, illetve anyáról lányára - nőknél is előfordul talán, nem zárom ki csak azért, mert én ennek nem voltam szemtanúja -, akkor milyen tanácsok keretében jut el a tudás az örököshöz.

Én így képzelném el köbö:


- Fiam, mindamellett, hogy igen szemrevaló vagy, igyekezd jelezni a többiek közti dominanciád oly módon is, hogy a szádban a lehető megmakacsabb köpetet masszív ragaccsá összegyúrva és nyelveddel jókora lendületet adva a kortárs csoportod, illetve az idősebb generációk reprezentációs példányai előtt, a lehető legnagyobb ívben és a lehető legnagyobb távolságra köpöd.

- Rendben, Apa, sssszhhpfkk...pppfg. Phuuuuuuuhpf! Így?

- Igen, Fiam, nagyon tehetséges vagy. A nyál összetétele és sűrűsége ugyan még nem teljesen megfelelő, a köpés szájban való megforgatásán és annak sebességén és irányán is van még mit csiszolni. De ezidáig remek volt.

Majd utolsó jótanácsként Apa így szól:


- Ne feledd, hogy akkor éred el a legnagyobb hatást, ha tömeg előtt köpsz és persze mindeképp legyen pár csinos kislány is a gyönyörködők közt.
 

 

De mi van akkor, ha nem ilyen kifinomult a tudás átörökítése, vagy ha a gyermek még túl kicsi ahhoz, hogy megértse a finom részleteket?

Akkor például így képzelném el az apa-gyerek beszélgetést:

- Na, köpjé má, more. Nagyobbat! Rendben.
- Apa, a mosdó mellé ment, nem baj?
- Nem.
- Apa, a wc ülőkére ment, nem baj?
- Nem.
- Apa, most hol köpködhetek? Kint vagyunk az utcán.
- Akárhova. Az jó vót.
- Apa, megint köpni akarok! Itthon is lehet bárhova?
- Nem, fiam!


Nem? Tényleg? Vajon azok, akik kint az utcán úgy köpködnek a lakásukat nem köpködik össze? Az ágyuk mellett a szőnyeget, vécé falát, a konyha ablakot, fotel karfáját, ...? Mégis hogy van ez?

 

A képek forrása: 
https://www.jta.org
https://pixabay.com/