A munka bére

1
perc olvasás

A munka bére

2020/11/26 - 18:18
Rovat:

Minél nagyobbak egy társadalomban a vagyoni különbségek, annál nagyobb az egyenlőtlenség. Az egyenlőtlenség pedig elégedetlenséget szül...

A tudás hatalom,- viszont hiába terveznek mérnökeink hatalmas felhőkarcolókat, melyek az eget szelik, ha nincs, aki felépítse őket. Sajnos egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a munkások kezdenek „eltűnni.” Lassan ott tartunk, hogy egyre több a főiskolai végzettséggel rendelkező ember, a szakember pedig egyre kevesebb. Mondhatjuk tehát azt is, hogy megfordultak az arányok a húsz évvel ezelőtti képhez képest. Sok esetben egy szakember sokkal több pénzt visz haza havi szinten, mint egy egyetemet végzett egyén. Ez részben annak is köszönhető, hogy a végzettséggel nem mindig jár együtt a tudás vagy a talpraesettség. Meg kell találnunk az egyensúlyt! A skandináv országokban ez nagyon jól működik.

A mentalitás és tolerancia is nagyon fontos szempontok. Ma Szlovákiában a munkásemberek alul vannak fizetve. Sokszor arra kényszerülnek, hogy átlagon aluli fizetésért dolgozzanak, mert nincs más választásuk. Ez nagyon jól tükrözi az elmúlt évek "szociális" intézkedéseit: ledolgozott évek, államkasszába befizetett adó, a nyugdíj meg csak-csak elég a rezsi befizetésére és az étkezésre.   Mindenre megvan a pénz, csak az államnak jól kellene felhasználnia, elosztania a közös javakat, nem pedig, ahogy a múltban láttuk, szétlopnia.

A túlzó egyenlőtlenségek ellen tenni kell! A dolgozóknak jobb béreket, a vállalkozóknak jobb feltételeket, kisebb adó terheket! Tisztességesen kell értékelni minden ember munkáját, amivel hozzátesz a társadalmunk fejlődéséhez.

kép forrása: pixabay

Címkék