DAC

3
perc olvasás

DAC

2021/05/24 - 13:49
Rovat:

Sokunk számára ez a 2020/21-es bajnoki évad már akkor véget ért - és most ide sorolhatjuk a világ elit bajnokságait is - amikor még el sem kezdődött. A világjárvány miatti intézkedések kizárták a futballszurkolót a stadionok lelátóiról, amely leginkább a mi csapatunkat sújtotta a szlovák Fortuna Ligában. Egy elhivatott szurkoló éhes a futballra, vágyik szeretett csapata közelébe, mert szeretné kivenni részét a sikerekből és kudarcokból egyaránt. Ebben a bajnoki évadban nagyon kevés jutott ebből.

A DAC csapata, a szurkoló -  akiket méltán a 12. játékosnak neveznek a MOL Arénában – nélkül is sikeresen teljesítette a kitűzött feladatot, ezüstérmet szerzett, és ezáltal újra elérhetővé tette számunkra Európát.

…és most tegyük fel a sokakat foglalkoztató kérdéseket. Idén nem volt ennél több a csapatban? Nem tudtuk volna jobban megszorítani a Slovant, esetleg megelőzni? Idén nem lehettünk volna bajnokok?

Biztos vagyok benne, hogy más-más véleményen lennénk. Ami az én meglátásaimat illeti, úgy gondolom, hosszú idő után, idén volt a legnagyobb esélyünk bajnoki címet szerezni!

Pár hete Bernd Herr Storck -ról, a „biznisman”- ről írtam egy cikket, most ellenben nem vele szeretnék foglalkozni. Azt viszont ne feledjük, hogy nélküle Ramirez maximum Kazincbarcikába igazolhatna jelenleg, tudniillik a német olyan szinten alakította át Ramirez játékát, hogy az idén hozott 3 millát a konyhára. Az már egy másik kérdés, hogy ezért az összegért milyen kaliberű játékosokra fog telni, vagy egyáltalán telik-e?! És arról is lehetne ejteni néhány szót, hogy a Ramirez kontraktus, vagy egy bajnoki cím megszerzése közé, lehet-e egyenlőség jelet rakni? Véleményem szerint soha!

Németh Antal

Anti úgy csöppent a DAC vezetőedzői székébe, mint ahogy már számtalan másodedző került egy csapat élére. A szerény, barátságos, vidám Németh Anti talán szerencsés csillagzat alatt született? Rengeteg példa létezik arra, hogy egy vezetőedző – aki mellesleg a másodedzőjét legtöbbször maga választja ki – menesztése után, a székébe került asszisztens továbbra is azt a szemléletet folytatja, amit korábban elődjével követett. Tehát szerkezetileg nem nyúl bele, és személyi változásokat is óvatosan eszközöl a csapat összetételben. Anti sem tett másképp, viszont a labdatartásról szinte azonnal áttértünk a lendületesebb támadásokra. Amit elődei közül szinte senki sem mert, ő bevállalta a 4:4:2-es formációt, de sorolhatnám Davis visszafogását a balhátvéd poszton, vagy  Balič nagyobb védekező felfogásra ösztönzését stb. Ezek a változások olyan eredményeket hoztak, amivel Anti csapatával 5 mérkőzésből 4 győzelmet és 1 döntetlent szerzett.

Azt gondolom, ezt szerencsének semmiképpen sem nevezhetjük, ebben tudatosság volt, amit Németh Antal személye hozott!

Személy szerint, Storck távozása után az Aranyosmarót-i futballpályán éreztem még egy apró „mindenkiaztcsinálamitakar” a játékosok részéről,  de lehet ez csak az én képzeletem szülte meglátás volt, ami már a Zsolna elleni találkozóra el is tűnt. Slovan-t és Nagyszombatot pedig jó játékkal legyőztük, ami a DAC szurkolónak egyáltalán nem mellékes.

Tévedés ne essék, ezzel nem azt akarom sugallni, hogyha Németh Antal maradna a DAC vezetőedzője, akkor minden évben oda-vissza verjük az ősi ellenfeleket, és 9 ponttal nyerjük a bajnokságot. Nem! Ezzel csak Németh Antal erényeire szerettem volna rámutatni, -azokra az erényekre, melyekkel belopta magát a DAC család szívébe.

 Jelenleg senki nem tudja, mi forog a klubtulajdonos és a csapatmenedzser fejében, de már hallani pletyka szintű felvetéseket. Sokan már tényként kezelik, hogy az a Adrián Guľa lesz a DAC edzője, akit menesztettek a FC Viktoria Plzeň kispadjáról.

Az én véleményem az, hogy amíg egy vezetőedzőnek tanítani kell focizni a fiatal játékosokat a bajnoki mérkőzéseken, akikből majd egyszer profitálni szeretne a klub, addig az a csapat bármilyen edzőt alkalmazhat, sosem lehet biztos a bajnoki cim megszerzésében.

…de akkor meddig fog várni a DAC szurkoló az áhított bajnoki trófeára, és vajon mi kell ahhoz, hogy Dunaszerdahely megnyerje a szlovák labdarúgó-bajnokságot?

Ezek a kérdések foglalkoztatják leginkább a DAC szurkolót. Ezen kérdések megválaszolásához viszont már nem elég a hit és a szív,- ide többek között szakma kell, szakmán belül pedig a tudás.

 

 

 

kép forrása:kulturpass

Címkék